"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност".

Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков , който е на еднодневно посещение във Виена.

Двамата имаха среща на четири очи и двустранни разговори с българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, съобщи БТА.

"Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", допълни Нехамер.

"Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия", отбеляза още австрийският канцлер.

Премиерът Денков: Не разглеждаме алтернатива на ШенгенДенков заяви, че е реалистично България да се присъедини към Шенген през октомври тази година "Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях", заяви премиерът Николай Денков след срещата. "Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност", заяви премиерът, цитиран от БТА.

Австрийският канцлер държи на ветото срещу влизането на България в ШенгенКарл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер тази вечер пристигат в България и утре ще посетят българо-турската граница
На 17 ноември 2022 г. със 106 гласа „за“ и 18 „против“ Народното събрание прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство, в която се заявява пълната подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г., припомня БТА. На 2 декември 2022 г. след заседание на правителството на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра обяви, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 г., а ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия. Същия ден на пресконференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди позицията на австрийското правителство, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 8 декември 2022 г.

ЕК призовава за бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в ШенгенКомисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Шенгенското пространство гарантира свободно движение на над 400 милиона европейци. То обхваща 27 държави - 23 страни членки на Европейския съюз, и четири асоциирани държави - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обхваща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове. Споразумението от Шенген е подписано на 14 юни 1985 г. в Шенген в Люксембург, намиращ се на границата с Франция и Германия, от пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия, с цел премахване на контрола на общите граници и свободно движение на гражданите между подписалите го страни.