Правителството на Италия планира да повиши данъците върху краткосрочните наеми на собственици, които отдават повече от един апартамент.

Това става ясно от предложение в проектобюджета за 2024 г., съобщава Reuters.

Този ход идва след критиките към Airbnb и други платформи за краткосрочно отдаване под наем за това, че допринасят за недостига на жилища на достъпни цени за жителите на най-популярните туристически дестинации.

Италианското законодателство позволява на собствениците да отдават апартаментите си под наем и да плащат данъчна ставка от 21% върху приходите.

Премиерът Джорджa Мелони възнамерява да повиши този процент до 26% "в случай на краткосрочно отдаване под наем на повече от един апартамент за всеки данъчен период", се посочва в проекта.

Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия центърМестната власт планира да блокира сключване на нови договори за краткосрочно отдаване под наем

Предишните проекти на правотелството предвиждаха повишеното данъчно облагане да се прилага и за краткосрочните наеми и при собственици на един имот.

В събота Джорджа Мелони заяви пред репортери, че проектобюджетът за 2024 г., договорен от нейния кабинет, ще бъде представен на парламента днес.

Очаква се процесът на одобрение да продължи до декември.

Да си намериш жилище: Кошмарът на младите в Ирландия и ИталияОгромен процент от работещите млади хора продължават да живеят с родителите си

Както и в други европейски страни, смесицата от ниски заплати, недостиг на имоти, краткосрочни ваканционни наеми и висока инфлация доведоха до жилищна криза, като в Италия най-силно са засегнати хората с ниски доходи и студентите, припомня Reuters.