Ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура.

Това заяви на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

По думите ѝ, това не означава нов софтуер.

Щом ще е доверено изграждане, трябва да е извършено, както изисква закона, посочи тя.

Нейкова обясни, че предишната проведена процедура не е законосъобразна, като се има предвид мотивите на Върховния административен съд (ВАС).

Окончателно: Съдът отмени решението на ЦИК за гласуването с машиниРешението не подлежи на обжалване Към момента на вземането на обжалваното решение на ЦИК и към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213а, ал. 2 ИК. Затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври е законосъобразно, заяви Нейкова и добави, че според решенията на ВАС за провеждане на втори тур с машинно гласуване, трябва да се изпълнят изискванията на закона и извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред. ВАС приема, че компетентният орган е министърът на електронното управление, уточни Нейкова.

Доклад на ДАНС за машините обърна дневния ред на парламента преди изборитеНС не събра кворум за извънредното заседание във връзка с президентското вето върху промени в Закона за енергетиката
Председателят на ЦИК допълни, че докладът на ДАНС, който провокира скандала с машините, съдържа информация, която буди недоверие в изборния процес. "Оценка на доклада на ДАНС няма да си позволя да направя, но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес.

Ако ЦИК беше разрешила машинното гласуване при наличието на всички факти и обстоятелства, които са предоставени на нашето внимание, каква щеше да е реакцията на обществото и усещането за доверие у българските избиратели", попита тя, цитирана от БНТ. На пресконференцията присъстваха всички членове на ЦИК.