Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си от вчера за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини.

Това стана известно на заседание на комисията днес, предава БТА.

В началото на заседанието Любомир Георгиев е предложил приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Като мотив Георгиев е посочил, получена информация, че на интернет страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) е публикувано решение, с което трите институции - МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс.

По информация на "Дневник" в подкрепа на предложението са гласували единствено двамата представители на "Демократична България" Цветозар Томов и Любомир Георгиев, както и една от номинациите на "Има такъв народ" Елка Стоянова.

По време на заседанието е било посочено, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините. Решението не е подписано от министъра на електронното управление, а от заместник-министър Михаил Стойнов и е постъпило в ЦИК в 21: 26 ч., по думите на Емил Войнов.

"ЦИК, като орган по управление на изборите, е призвана да управлява изборния процес, като внася стабилност, последователност, спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се произведат едни спокойни, честни и прозрачни избори", е посочила Йорданка Ганчева в обяснение на отрицателния вот, посочва БТА. "Всички решения и по ИК се оспорват пред ВАС. Разглеждането и отмяна на решението би внесло хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска", смята тя.
Цветозар Томов се е съгласил с Ганчева, че се е създал хаос покрай произвеждането на местния вот, но, по думите му, това е в резултат на вчерашното решение на ЦИК. "Това поставя в много тежка ситуация Централната избирателна комисия относно възможностите да организира безпроблемно предстоящите избори", е част от коментара на Томов, според когото преразглеждането на това решение е било последната възможност членовете на ЦИК да постъпят по начин, по който да запазят престижа и авторитета на комисията в обществото.

Денков призова ЦИК да позволи машинното гласуванеДокладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания, каза премиерът По-рано днес премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет заяви, че ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха по-рано за БТА от съда.