Травис Браун, софтуерен разработчик и неуморим критик на социалните мрежи, завежда съдебна битка срещу X (Twitter), след като профилът му там е спрян.

Акаунтът е забранен, тъй като потребителят публикува резултати от проучвания, според които крайнодесни инфлуенсъри придобиват все по-голяма популярност в платформата, особено след придобиването й от Илон Мъск миналата година.

Изследванията на Травис няколко пъти попадат в статии на The New York Times и CNN. В разследванията на медиите се разисква отблокирането на множество крайно-десни инфлуенсъри.

За първи път акаунтът е спрян на 1 юли тази година.

Сега Браун, който живее в Берлин, решава да оспори действията на администраторите в съда, като твърди, че социалните мрежи не бива да си позволяват спирането на акаунтите на техните критици. Съдебният иск има за цел да отмени решението и да утвърди принципа на свободата на словото и критиката, споделя той пред Wired.

До момента X не са отговорили с коментар по случая.

Социални мрежи на прицел: Законът за интернет съдържание в ЕС влиза в сила Платформите за социални медии, които са на прицел, включват Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube, Snapchat, LinkedIn и Pinterest

Жозефин Балон, юрист и говорител на HateAid, немска организация, бореща се с онлайн речта на омразата, помага на Браун по делото

HateAid се обръща към Европейската комисия с молба да се намеси чрез Закона за цифровите услуги, който влезе в сила през август и има за цел да защити свободата на изразяване онлайн.

Понастоящем в Германия тече съдебно производство. Идеалният резултат за Браун и неговите поддръжници би бил възстановяване на акаунта му или решение, с което спирането се счита за незаконно. В най-лошия случай, съдът ще откаже да се произнесе по делото, тъй като централата на X в Европейския съюз се намира в Ирландия.

Жозефин Балон посочва пред Wired, че случаят на Браун демонстрира агресивната позиция, заета от голяма компания за социални медии срещу нейните критици, дори ако правният резултат не е в полза на потребителя.

AFP съди Twitter заради пропуснати ползи от авторски праваФренската медия обвинява компанията на Илон Мъск, че не е обсъдила потенциално плащане за разпространението на съдържанието й


Казусът намери отражение и в политическите среди.

Тимо Вьолкен, германски политик, представляващ групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, се обърна към Илон Мъск относно свободата на словото, заявявайки, че заглушаването на критици и изследователи противоречи на образа му на защитник на свободата на словото.

"Илон Мъск обича да се преструва, че се грижи за свободата на словото, но този случай разкрива, че ангажиментът му не е нищо повече от параван", написа Вьолкен в X.