Boeing, един от най-големите изпълнители на отбранителни и космически проекти в света, разкри, че разследва киберинцидент, който е засегнал елементи от бизнеса му с части и дистрибуция, и в момента сътрудничи на правоприлагащите органи.

Компанията признава за инцидента дни, след като в петък групата за киберпрестъпления Lockbit заявява, че е откраднала "огромно количество" чувствителни данни от американския производител на самолети, които ще публикува онлайн, ако Boeing не плати откуп до 2 ноември, припомня Reuters.

В сряда заплахата вече е свалена от сайта на Lockbit, а от Boeing отказват да коментират дали именно тази група стои зад киберинцидента.

Паролите, които карат хакерите да се усмихват Лесно е да изпаднете в заблуждението, че няма да бъдете обект на кибератака


"Този проблем не засяга безопасността на полетите", заявява говорител на Boeing. "Активно разследваме инцидента и координираме действията си с правоприлагащите и регулаторните органи. Уведомяваме нашите клиенти и доставчици."

Бизнесът на Boeing за части и дистрибуция, който попада в подразделението Global Services, осигурява материална и логистична подкрепа на клиентите на компанията, според годишния ѝ доклад за 2022 г. Някои страници на официалния уебсайт на компанията, които съдържат информация за подразделението Global Services, не са функционирали в сряда, като обяснението е било технически проблеми, посочва още информационната агенция.

Lockbit е най-активната глобална група за рансъмуер през миналата година въз основа на броя на жертвите. От 2020 г. насам тя е поразила 1700 американски организации, по данни на американската Агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA).

Хакерската група обикновено разгръща кампанията в системата на организацията жертва, за да криптира информацията, както и да открадне чувствителни данни с цел изнудване.

Около 200 компании бяха ударени в мащабна хакерска атакаОт лабораторията за киберсигурност Huntress Labs смятат, че атаката е била насочена срещу базираната във Флорида IT компания Kaseya


Не е ясно какви данни са откраднали хакерите от Lockbit. Брет Калоу, експерт по рансъмуер и анализатор на заплахите в компанията за киберсигурност Emsisoft, коментира, че макар организациите да плащат на киберпрестъпици при искане на откуп, това не гарантира, че данните няма да изтекат.

"Плащането на откупа просто ще доведе до обещание от страна на Lockbit, че ще унищожат всички данни, които са получили", казва Калоу. "Въпреки това няма как да се знае със сигурност, че те наистина са ги получили, а и че са ги изтрили."

Загубата на военна информация би била "изключително проблематична", добавя той.

Boeing не коментира дали при киберинцидента са били засегнати данни, свързани с отбраната.