Испания е в челните редици на страните, които провеждат експерименти с четиридневна работна седмица.

В момента там е в ход мащабно национално проучване, в което участват компании от цялата страна, съобщава Euronews.

Преди да станат ясни резултатите от него, публично беше представен анализ от по-малък експеримент с 360 000 работници от Валенсия.

Кметството провежда изпитанието между април и май, като се възползва от факта, че в рамките на този кратък период има три почивни дни и така се налага само един ден да бъде премахнат, за да се превърне в месец с четиридневна работна седмица.

Резултатите показват, че нивата на стрес са намалели с 35%, а 64% от участниците са увеличили съня си. Наблюдават се и повече социални контакти, като 72% заявяват, че прекарват повече време с приятели, 37% увеличават физическата си активност. 46% увеличават времето за четене.

През пробния месец във Валенсия са отчетени и някои ползи за околната среда – трафикът в града е намалял с 9,5%.

Кои са лидерите в успешното прилагане на по-кратка работна седмицаИдея за четиридневна работна седмица бавно, но сигурно набира популярност в цял свят

Има предимства и за сектора на хотелиерството и развлекателната индустрия. Хората са използвали допълнителното си свободно време, за да излязат да хапнат или пийнат. Единственият недостатък, изтъкнат в доклада – леко увеличение на количеството консумиран тютюн и алкохол.

"Основната ни цел в този проект беше да съберем нови доказателства за потенциалните ползи, които по-краткото работно време би могло да има за градската среда", обяснява Жоан Рибо, бивш кмет на Валенсия и говорител на предизборната коалиция Compromís в кметството.

"Опитът беше изключително успешен и предостави значителни емпирични доказателства за положителното въздействие на четиридневната работна седмица върху здравето на работниците и динамиката на целия град.

Наблюдаваме рязко намаляване на трафика и замърсяването на въздуха, значително подобряване на цялостното възприемане на здравето от страна на работниците и повече свободно време, посветено на културни и развлекателни дейности."

Ако уикендът започваше утре вечер: Дисекция на по-кратката работна седмицаВъпреки всички позитивни мнения, към днешна дата четиридневната работна седмица няма как да бъде приложена за всички

Той добави, че резултатите от проучването са "нов етап" за четиридневна работна седмица в Испания и света.

Най-големият досега експеримент, проведен в Обединеното кралство, включваше 33 компании и 1000 служители.

Нито един от участниците не планира да се върне към петдневна седмица след възобновяването на процеса. Установено е, че производителността остава стабилна, а удовлетвореността на служителите се повишава значително.