Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация.

Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите, съобщава БНР.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред БНР, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално.

Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни:

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано".

МС предлага минималната работна заплата да стане 933 лв. от 1 януари 2024 Новият размер на минималната заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа

На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията:

"Макар и засега само на централната администрация, което е крайно недостатъчно. Харесах го дотолкова, доколкото аз съм отдавна убеден и мисля, че всички, които малко от малко наблюдават тези неща, знаят, че политиката по доходите в сектора на администрацията беше хаотична и тя се формираше на база това кой ръководител на коя администрация е по-влиятелен", отбеляза Манолов.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията.

Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

„Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, заяви премиерът акад. Николай Денков, цитиран от от пресцентъра на МС. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

526 лв. ще бъде линията на бедност за 2024 г. Новият размер на линията на бедност ще нарасне с 22 лв. или 4,4%

По отношение на макрорамката финансовият министър Асен Василев посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%.

Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране, съобщиха от пресцентъра на МС.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Василев за пенсиите: По-добре 223 лв. повече на месец, вместо 50 за КоледаПолитиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се даватеднократни добавки, заяви финансовият министър

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.