По време на разговор с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, Илон Мъск заяви, че изкуственият интелект има потенциала да се превърне в "най-разрушителната сила в историята".

Двамата разговаряха в Ланкастър Хаус - правителствено помещение в централен Лондон, в последния ден от срещите на върха за AI.

Мъск неведнъж предупреждава за заплахите, които AI представлява за човечеството, като наскоро призова за спиране на разработването на по-напреднал от GPT-4 на OpenAI, за което получи похвала от министър-председателя на Обединеното кралство, отбелязва Politico.

"За първи път ще имаме нещо, което е по-умно от най-умния човек", заяви Мъск по време на събитието.

В сряда правителството на Сунак публикува документ, наречен Декларация от Блетчли, подписан от представители на 28-те държави, участващи в събитието, включително САЩ и Китай, в който се предупреждава за опасностите, които представляват най-напредналите "гранични" системи за изкуствен интелект.

Мъск създава xAI и пренарежда играчите в полето на изкуствения интелект

Като прогноза за бъдещето на AI, Мъск сподели:

"Трудно е да се каже точно кой е този момент, но ще дойде момент, в който няма да има нужда хората да работят“, говорейки с британския министър-председател.

"Ще работите за лично удовлетворение, ако искате. Но изкуственият интелект ще може да върши всичко." , добави милиардерът.

Сунак и Мъск изразиха съгласие, че свръхинтелектът може да повлияе на обществото и да изисква регулиране по същия начин, по който индустрии от сорта на авиацията и автомобилите, допълва CNN.

"Представете си един вълшебен джин, който изпълнява всяко желание без ограничение. Няма ги глупостите с ограниченията за три желания. Предизвикателство в бъдещето ще бъде как да намерим смисъла на живота.", добави Мъск.

Много възможности, още повече рискове: AI плаши световните лидериСъществува потенциал за сериозни, дори катастрофални вреди, смятат те

"Радвам се, че на този етап хората се отнасят сериозно към изкуствения интелект", коментира предприемачът.

"Благодаря за тази среща на върха. Мисля, че тя ще остане в историята като доста важна.“, завърши разговорът му с Риши Сунак.

Премиерът от своя страна настоя, че иска да гарантира въпросите за безопасността да се решават по начин, който да не възпрепятства иновациите в технологичния сектор.

Той подчерта, че изкуственият интелект има способността да подобри живота на хората в здравеопазването, образованието и икономиката, но същевременно, може да предизвика и хаос на същото ниво като пандемия или ядрена война, отбелязва Politico .

Следващите срещи по въпросите на безопасността на AI ще бъдат организирани от Корея и Франция и са насрочени за 2024 г.