Само няколко седмици след като Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., базираният в Антверпен търговец на диаманти Тиери Тугендхафт получава обаждания от големи бижутери в Париж, които го молят да спре да им доставя руски камъни.

Той не е единственият.

Други диамантени компании в Антверпен, най-големия световен център за търговия с необработени диаманти и шлифоване на най-големите скъпоценни камъни, също започват да избягват руските камъни.

Това не е лесна задача, когато Русия осигурява около една трета от световното търсене, отбелязва Reuters.

Сега западните сили искат да направят бойкота официален със забрана на руските камъни. От няколко седмици се очаква изявлението на Г-7, но разногласията по детайлите забавят нещата, коментира запознат с темата източник.

Големите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия.

Вносът на руски необработени диаманти в момента е по-малко от 5% от предвоенните нива, допълва източникът.

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за

Тугендхафт, ръководител на T. Diamonds BVBA, заяви, че около 50% от неговите необработени диаманти идват от Русия поради високото им качество. Купувачите му дават само шест седмици, за да намери алтернативни доставки.

"Преходът беше доста бърз, защото вече бяхме в преговори с Канада, докато все още купувахме от Русия", каза Тугендхафт от офиса си в диамантения клуб в Антверпен.

Към момента неговата компания получава около 80% от диамантите си от Канада, а останалата част от африкански държави, включително Лесото, Южна Африка и Ботсвана.

Други търговци от Антверпен не са успели да бъдат толкова гъвкави, казва Тугендхафт и е трябвало да преустановят търговията с необработени камъни, тъй като европейските банки не са финансирали руските доставки.

В същото време, около 90% от световните диаманти сега се шлифоват в Индия.

Диамантите не са най-добрите приятели на инвеститорите Скъпоценните камъни загубиха значителна стойност през последните няколко месеца, като цените им са намалели с 18% от историческите си върхове през февруари 2022 г.

Въпреки че диамантите генерират само малка част от приходите от петрол и газ, те все още носят на Кремъл повече от 4 млрд. долара годишно чрез държавната компания "Алроса", най-големият производител на необработени камъни в света.

След като руският нефт и газ са подложени на санкции, за да се намали възможността на Кремъл да финансира инвазията си в Украйна, сега САЩ, Канада, Япония и ЕС целят да ограничат и приходите на Москва от диаманти.

Белгия изглежда е крачка напред.

Пристанищният град Антверпен е диамантен център още от XV в. и въпреки че шлифоването на скъпоценни камъни се възлага предимно на Индия, градът все още доминира в търговията с необработени и големи камъни.

САЩ, Канада, Япония и ЕС обмислят различни предложения за забрана на руските камъни на техните пазари, внесени от Белгия, Индия, Франция и Световния съвет по диамантите.

ЕС поиска от Белгия да изготви предложение и се надява да запази Антверпен като основен център за търговия с необработени камъни.

Основният проблем при забраната за внос на руски диаманти на западните пазари, на които се пада 70% от световното търсене на диамантени бижута, е как да се проследи произходът на камъните.

Продават благотворително на търг един от най-големите диаманти в светаАукционна къща Christie's продава на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел за трети път

Тугендхафт, който е в бизнеса от 30 години, заяви, че проследяването вече е доста напреднало в компанията му, която използва хелиев скенер, за да създава триизмерни изображения на всеки етап от обработката на диамантите, които след това се въвеждат в блокчейн регистър с дати и фактури за всяко движение в производствения процес.

Това струва няколко процента от приходите му и той е убеден, че пълната забрана на руските скъпоценни камъни от страна на Запада не само ще струва скъпо на индустрията, но и може да отнеме още една година за пълното ѝ прилагане.

Антверпен е единственото място, което може да се справи с обема на необработените изделия, а митническите и транспортните разходи ще се увеличат, предупреждава той.

Най-големият по стойност производител на диаманти, De Beers, използва блокчейн, наречен Tracr. Съществуват и други системи, но използването на технологията не е широко разпространено в индустрията.

"Истинският проблем са малките камъни. Те идват в пакети от 20 000-40 000 камъка. Как да вземете всеки и да го поставите в блокчейн? Това просто не е реалистично", обяснява търговецът.

След санкциите срещу Русия: Ще има ли диаманти за всички? Доставка на необработени диаманти в Сурат почти няма след американските санкции срещу Alrosa - най-голямата мина за диаманти в Русия

Повечето предложения, които се разглеждат от Г-7, са насочени към необработени диаманти от един карат.

Според източници от индустрията, след като диамантът е шлифован, проследяването на произхода му става почти невъзможно без данни за необработения камък, които да съответстват, което поставя тежестта върху първоначалния етап на сортиране на необработените камъни в Антверпен.

С времето новата технология може да бъде в състояние да определи произхода на камъка, като го сравни с уникалната геология на мините, но тази технология все още е в процес на разработване и ще отнеме много време, допълва Reuters.