Половината от 2000 най-големи листвани на борсата компании в света са си поставили за цел да достигнат нулеви нетни емисии до средата на века, но само малка част от тях отговарят на строгите насоки на ООН за това какво представлява качествен ангажимент, показва доклад, цитиран от Reuters.

Net Zero Tracker, независим консорциум за данни, включващ Оксфордския университет, заявява, че корпоративните заявки на компаниите от индекса Forbes2000 са скочили с 40% до 1003 през октомври 2023 г., от 702 през юни 2022 г., като обхващат две трети от приходите, или около 27 трилиона долара.

Само 4% от компаниите обаче отговарят на критериите, определени от кампанията на ООН Race to Zero, като обхващат всички емисии, започват да ги намаляват незабавно и включват годишна актуализация на напредъка по междинните и дългосрочните цели.

Кой е най-големият поддръжник на проекти за „въглеродни бомбиВ тази категория влизат 425-те най-големи проекта за добив на изкопаеми горива в света


От тези, които са си поставили екологична цел, само при 37% тя обхваща емисиите от обхват 3, или тези, свързани с веригата на стойността на компанията. Само 13% са определили праг на качеството за използването на въглеродни компенсации.

Темпото на промяна сред правителствата и корпорациите ще бъде основна част от преговорите за климата по време на COP28 в Дубай, които започват в края на ноември.

"Появи се ясна линия в пясъка по отношение на целите за нулеви емисии. Безброй проекти за нулево нетно замърсяване са нефункционални, но поне вече можем да кажем със сигурност, че повечето от най-големите листвани компании в света са от правилната страна на линията по отношение на намеренията за нулево нетно замърсяване", коментира Джон Ланг, ръководител на проекта Net Zero Tracker. "Тъй като поставянето на работещи ангажименти за нулеви нетни емисии е еквивалент на мислещите за бъдещето компании, това поражда един прост въпрос: дали оргнизациите, в които инвестираме, за които работим и от които купуваме, са от правилната или от грешната страна на историята?"

Обратно на заявките: Лондон пуска един от най-големите си газови проекти Според премиера Сунак твърдите горива ще останат част от енергийния микс на страната дори до 2050 г.


Освен от компании Net Zero Tracker проследява и ангажиментите, поети от нации, държави, региони и градове, като използва машинен и човешки анализ на данни.

Наред с Oxford Net Zero консорциумът включва The Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU); Data-Driven EnviroLab (UNC) и NewClimate Institute.