Очевидните разногласия между украинския президент Володимир Зеленски и неговото военно командване стават все по-публични след ожесточените спорове за състоянието на войната с Русия, пише в свой анализ CNN.

В събота Игор Жовка, заместник-ръководител на кабинета на Зеленски, осъжда оценката на началника на украинската армия, че войната с Русия е в "патова ситуация", задълбочавайки разногласията в Киев, които поставят на натиск западната подкрепа за страната.

Той реагира на интервюто на военоначалника Валерий Залужний, който в сряда заявява пред The Economist, че "сме достигнали технологично ниво, което ни поставя в патова ситуация" и "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив" във войната.

Жовка заявява пред украинската телевизия, че интервюто на Залужний ще бъде "внимателно прочетено, записано и ще бъдат направени изводи" от страна на руснаците. Той добавя, че е получил обаждания от колеги от партньорски държави "в паника" с въпроса дали войната наистина е в патова ситуация, както е описана от Залужний.

Без пробив до зимата: Обречена ли е контраофанзивата на Украйна Украйна има все по-малко възможности за успех преди калния сезон, известен като


"Това ли е ефектът, който искахме да постигнем с тази статия?" пита Жовка. "Може би това е много дълбок стратегически план и ще постигнем известен успех по този начин. Но ако трябва да съм честен, аз съм много изненадан".

Напрежението идва в ключов момент във войната, като бавно развиващата се контраофанзива на Киев и избухването на насилие в Близкия изток предизвикват опасения, че западната финансова и военна помощ за Украйна може да започне да намалява.

Зеленски също отхвърля оценката на Залужний по време на пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота, но признава, че хората са "уморени" след 18 месеца война в страната.

"Хората са уморени. Всички са уморени. Има различни мнения. Всеки е човек, независимо от статута си. Но това не е патова ситуация. Подчертавам това още веднъж. Ние вече сме говорили за това. Това не е някаква новина", казва Зеленски. "Всички трябва да се съберем и да решим проблемите, да работим повече с партньорите си по противовъздушната отбрана, да деблокираме небето и да дадем възможност на нашите момчета да предприемат настъпателни действия. Това е, за което трябва да помислим. Само за това. А не за това къде ще бъдем утре".

Контраофанзивата на Украйна напредва, каквото и да говорят, заяви Зеленски


В интервюто си Залужний излага и своето виждане за това какво трябва да направи Украйна и каква подкрепа е необходима от партньорите, за да се излезе от безизходицата. Но цялостното му описание на конфликта кара много хора в Украйна да повдигнат вежди и влезе в международните заглавия. Още повече, че то идва на фона на интервю на Зеленски за TIME, което обрисува украинския президент като все по-изолирана фигура.

"Никой не вярва в нашата победа така, както аз. Никой", казва Зеленски пред TIME, като добавя, че внушаването на тази вяра на съюзниците на Украйна "изисква цялата ти сила, цялата ти енергия".

"Изтощението от войната се носи като вълна. Виждате го в Съединените щати, в Европа", казва още той и признава, че избухването на войната между Израел и „Хамас“ е отклонило вниманието от борбата на Украйна срещу Русия, което усложнява усилията за поддържане на международния ентусиазъм в полза на Киев.

"Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е необходима помощта на света за спасяване на човешки животи", казва Зеленски. "Очевидно е, че войната в Близкия изток, този конфликт отнема вниманието. Мисля, че това е една от целите на Руската федерация. Това е факт. Ние виждаме резултатите".

Войната няма да се пренесе в Русия, призна Зеленски. Ето защоУкраинският лидер призна, че борбата на страната му за възвръщане на собствената ѝ територия е критично подпомогната от западните съюзници


По-рано украинският лидер изрази солидарност с Израел след атаките на „Хамас“ на 7 октомври, като препоръча на световните лидери "да отидат в Израел" и да предложат подкрепа на "хората, които са били подложени на терористични атаки".

Междувременно Украйна продължава с трудната контраофанзива срещу руските сили в южната и източната част на страната. Киев успява да нанесе все по-успешни удари по въздуха и съобщава, че в събота неговите военновъздушни сили са извършили успешни въздушни удари по корабостроителница в източния пристанищен град Керч на окупирания от Русия Кримски полуостров.