Руският президент Владимир Путин се гордее, че е лидер на това, което той нарича "многонационална" Русия. А република Дагестан в много отношения е микрокосмос на руското многообразие - в този планински регион живеят над 30 етнически групи с различни езици, пише в свой анализ CNN.

Но снимките на антисемитски демонстрации, които превземат дагестанското летище "Уйташ" в Махачкала, разтърсват еврейската общност в Русия, предизвикват международно възмущение и повдигат сериозни въпроси за отзвука от войната на Путин в Украйна, която според руския лидер е пряко свързана със събитията в Газа.

В понеделник лидерът на Кремъл посещава Дагестан, за да разгледа от първо лице ситуацията, след като пропалестински протестиращи щурмуват летището в дагестанската столица след слухове, че на борда на полет на авиокомпания Red Wings, кацнал в неделя от Тел Авив, е имало евреи и израелци. Тълпата щурмува пистата с плакати, които включват лозунги като "Ние сме против еврейските бежанци" и "В Дагестан няма място за убийци на деца".

Защо Ливан и „Хизбула“ не искат ескалация на войната в ИзраелНа страната ѝ бяха необходими години, за да се възстанови след войната от 2006 г.


Според руската държавна информационна агенция ТАСС "събралите се са против палестинско-израелския конфликт".

Властите съобщават, че най-малко 20 души са били ранени, а 60 души са били задържани. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър коментира, че инцидентът "прилича на погром".

Кабинетът на израелския министър-председател и Министерството на външните работи публикуват в неделя съвместно изявление след новината, в което се казва, че Израел очаква руските правоприлагащи органи "да осигурят благополучието на всички израелски граждани и евреи, където и да се намират, и да предприемат решителни действия срещу участниците в безредиците и срещу дивите подстрекателства, насочени срещу тях".

В изказването си в понеделник Путин на свой ред призовава правоприлагащите органи да предприемат "решителни, навременни и точни действия, за да помогнат за защитата на конституционния ред на Русия, правата и свободите на нашите граждани, междуетническата и междурелигиозната хармония".

Но лидерът на Кремъл също така посочва, че вината за всичко е далеч от Русия.

Мъгла от антисемитизъм надвисва над Европа. Кой печели от товаОсновният инструмент за послания на омраза са социалните медии


"Събитията в Махачкала бяха инспирирани чрез социалните мрежи", заявява Путин, намеквайки, че Украйна и "западните разузнавателни служби" са използвали емоциите, надигнали се в Дагестан, заради безмилостната военна кампания на Израел срещу „Хамас“ в Газа и нарастващия брой цивилни жертви.

"Можем само да помогнем на Палестина в борбата срещу тези, които стоят зад тази трагедия", казва Путин и добавя: "Ние, Русия, се борим с тях в рамките на Специалната военна операция" - официалният евфемизъм за продължаващата война на Русия в Украйна.

А такива забележки изискват сериозен анализ, посочва медията.

След атаките на „Хамас“ на 7 октомври Путин пази деликатен международен баланс, като се представя за потенциален посредник и призовава за сдържаност и от двете страни - позиция, която спечели похвали от страна на „Хамас“.

В изказването си в понеделник Путин отправя най-острата си критика към Израел досега, като заявява, че "ужасяващите събития" в ивицата Газа "не могат да бъдат оправдани" и добавя, че "юмруците ти се свиват и очите ти се насълзяват", когато видиш снимки на "окървавени, мъртви деца".

Напрегнат регион в Русия

Краят на състраданието: Умори ли се Западът от войнатаДелът на украинците, които смятат, че подкрепата на съюзниците намалява, се е увеличил от 15% на 30%


Кадрите от Газа явно са предизвикали гняв в Дагестан - република с преобладаващо мюсюлманско население, която в миналото е била дом на различни ислямски религиозни доктрини.

В нея има малко еврейско население - юдаизмът е една от отдавна установените религии в Дагестан, практикувана от общностите на планинските евреи, които говорят форма на персийски език - но след векове на съжителство с мюсюлманските си съседи това население е намаляло поради емиграция.

Призивите на Путин за овладяване на кризата в Газа през последните дни разбуниха Израел. Посланикът на Русия в Израел е бил извикан в Министерството на външните работи в Йерусалим, за да му бъде връчен протест срещу посещението на делегация на „Хамас“ в Москва миналата седмица, става ясно от прессъобщение на Министерството на външните работи на Израел от неделя.

Путин обаче играе за различни аудитории. Русия има сложна мрежа от взаимоотношения в Близкия изток: Путин подкрепя сирийския президент Башар Асад (враг на Израел); разчита на Иран (друг враг на Израел) за доставки на безпилотни самолети, с които да атакува Украйна; и е приятел на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, друг силен играч в региона.

Той също така поддържа сърдечни отношения с израелските си колеги, въпреки че отношенията му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху охладняват.

От самолетоносачи до ракети: САЩ стъпват здраво в Близкия изтокВашингтон дислоцира в региона редица високотехнологични оръжейни системи


Но тази регионална динамика затъмнява по-широката картина. Путин се представя като участник в екзистенциална битка срещу САЩ и Запада, като основното бойно поле е Украйна. Неговата реторика, насочена срещу "тези, които стоят зад тази трагедия", сега прокарва пряка линия между Украйна и Газа, пише CNN и дава контекст:

„В изказването си в понеделник Путин обвини САЩ в подклаждане на настоящия конфликт, заявявайки, че "Съединените щати се нуждаят от постоянен хаос в Близкия изток, за да дискредитират онези страни, които настояват за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа".

В отговор на Москва координаторът на Съвета за национална сигурност по стратегическите комуникации Джон Кърби заявява, че "чухме щурци от Кремъл", относно тълпата на летището.

"Нищо, никакво осъждане, никакъв призив за спиране на омразата, дискриминацията и фанатизма", казва Кирби. "Това е класическа руска реторика, че когато нещо върви като лошо във вашата страна, обвинявате някой друг, обвинявате за това външни влияния."

Украинският президент Володимир Зеленски пък смята, че бунтът в Дагестан е сигнал, че Русия "губи контрол", а наблюдателите са категорини, че изразената от Путин загриженост за цивилните жертви в Газа звучи кухо, тъй като неговите военни продължават безмилостната война срещу Украйна.

Но Путин разчита на стратегия, която вече му носи дивиденти: В международен план дипломатите на Москва наблягат на глобална ПР офанзива, която представя Русия като твърда антиколониална сила, печелеща подкрепа в глобалния Юг - дори когато води завоевателна война в Украйна.

Байдън поиска нови милиарди военна помощ за Израел и УкрайнаТова се случва в навечерието на най-голямата сухопътна офанзива на Израел в Газа от години


Антиизраелска реторика

Руските държавни медии повтарят този разказ у дома. След атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври някои коментатори и политици от руската държавна телевизия засилват критиките си към Израел, тъй като войната в Газа удобно отклонява вниманието на международната общност от Украйна.

Но, както показават бунтовете в Дагестан, антиизраелската реторика може бързо да излезе извън сценария.

По-рано този месец Рамзан Кадиров, прокремълският военачалник, който управлява съседната руска република Чечня, изразява "пълна подкрепа" за Палестина и предлага да изпрати своите "миротворчески" сили за разрешаване на конфликта между Израел и „Хамас“.

Това може да изглежда пресилена идея - Кадиров има ужасяващи резултати в областта на правата на човека, но в продължение на почти две десетилетия чеченският силовак помага на Путин да поддържа мир в руския Северен Кавказ, регион, който включва Дагестан. Кадиров също така осигурява войници за войната на Русия в Украйна.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин


Така че запазването на мира в Дагестан вероятно е в центъра на вниманието на Кремъл. Миналата година в републиката избухнаха протести в отговор на мобилизационните заповеди на руското правителство, като някои активисти се оплакаха, че етническите малцинства са несправедливо призовавани за служба в Украйна. Войната в ивицата Газа добавя още масло в огъня.

В коментар за събитията в неделя Харолд Чеймбърс от независимия сайт за наблюдение на Русия Riddle Russia посочва като фактори, подхранващи недоволството на местните жители, тежкото икономическо състояние на Дагестан и войната в Украйна.

"Опитът за погром се корени не само в антисемитските послания, но и в системната динамика в региона. Общите социално-икономически условия в републиката продължават да се влошават. Основни жизнени потребности като електричество, вода и газ се доставят нередовно, което доведе до устойчиви малки протести само преди няколко месеца. Освен това войната на Русия в Украйна оказа силно въздействие върху Дагестан, който даде значителни жертви. Обществените призиви и малките акции не се увенчават с успех, тъй като властите ги отхвърлят", казва той.

А руската разследваща журналистка Евгения Албац обобщава в свой анализ:

"Има ли антисемити в Махачкала? Да, разбира се. Били ли са там и преди? Да, сигурно. Какво се е случило сега? Двадесет месеца война, растящи цени, стотици, ако не и хиляди убити мъже, натискът се натрупва и изисква освобождаване."