Тази седмица Китай е домакин на водещата си конференция в сферата на военната дипломация, на която ще присъстват представители на отбранителни институции от цял свят - ключова възможност за Пекин да популяризира алтернативната си визия за глобалната сигурност, която също така подчертава нарастващото му обединение с Москва, пише в свой анализ CNN.

Тридневният Xiangshan Forum в китайската столица събира повече от 30 министри на отбраната и военни началници, както и представители на по-ниско ниво от още десетки държави и организации, включително САЩ.

Знаково, първото изказване на официално лице е дадено на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. В него той и основният говорител на Китай се прицелват в това, което определят като „неуспешна система за сигурност, ръководена от САЩ“.

Прави впечатление, че на форума липсва министърът на отбраната на Китай, посочва още медията и продължава:

Уроци от Русия: Как Китай се готви за потенциален военен конфликт със САЩЗамразяването на чуждестранните резерви на Китай изглежда все по-неизбежно, смятат анализатори


„Миналата седмица Пекин обяви, че е отстранил министъра на отбраната Ли Шанфу от поста му, без да посочи негов заместник или да даде обяснение за внезапното понижение - последното от поредицата сътресения на високо равнище около китайския лидер Си Дзинпин“.

Xiangshan Forum - обявен като възможност за страните да разрешат различията си по въпросите на отбраната и сигурността - се провежда и на фона на засилените опасения относно възможността войната между Израел и „Хамас“ да прерасне в по-широк регионален конфликт и в момент, когато Русия продължава настъплението си в Украйна. Пекин се опитва да се представи като потенциален миротворец и в двата конфликта, тъй като се стреми да се наложи като фактор в глобалната сигурност на фона на засиленото напрежение с Вашингтон.

Този стремеж предизвиква скептицизъм от страна на правителствата в собствения му регион, както и на Запада, като се има предвид агресията на Китай в Южнокитайско море и постоянното сплашване на Тайван, както и подкрепата му за Русия, въпреки непровокираното ѝ нахлуване в Украйна.

Двата конфликта обаче са споменати съвсем накратко в основната реч на висшия военен представител на Комунистическата партия генерал Джан Юся, който повтаря призивите на Китай за "политическо решение" на "украинската криза" и "израелско-палестинския конфликт".

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си


Джан, който е заместник-председател на Централната военна комисия - влиятелен орган, оглавяван от китайския лидер Си Дзинпин, който в крайна сметка командва въоръжените сили на Китай - вместо това фокусира обръщението си върху възхваляването на "Инициативата за глобална сигурност" на Си като решение на глобалния конфликт. Същевременно той отправя завоалирани удари срещу Съединените щати, без да назовава страната пряко.

"Нашият свят е засенчен от тъмния облак на манталитета на студената война и ние трябва да избягваме да изпадаме в блокова конфронтация", казва Джан, използвайки езика, до който Пекин обикновено прибягва, за да критикува Вашингтон и неговите съюзници. "Ако една страна се грижи само за собствения си интерес, тя ще възприема всички останали като съперници, ако е обсебена от потискането на другите с различно мнение, тя със сигурност ще предизвика конфликти и войни в света".

Джан, който заема по-висок ранг от министъра на отбраната, също така заявява, че вместо това страните трябва да се съсредоточат върху "общата сигурност" и зачитането на пътищата на развитие на другите - ключови положения, подчертани в инициативата за сигурност на Си, която лидерът обяви миналата година. Генералът също така заявява, че Пекин "няма да прояви милост" към всякакви стъпки за независимост на Тайван.

Китай ще продължи да "задълбочава стратегическата координация" с руската армия и е готов, добавя Джан, да развива военните си отношения със САЩ.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин


Сближаване с Русия, разговори със САЩ

Речта на китайския генерал е последвана от остро обръщение на руския министър на отбраната Шойгу - ключов архитект на неуспешната инвазия на Москва в Украйна, която за 20 месеца се превърна в най-ожесточените бойни действия в Европа след Втората световна война.

По време на речта си Шойгу обвинява НАТО, че "прикрива истинското си намерение" да увеличи присъствието си в Азиатско-тихоокеанския регион и че насърчава надпревара във въоръжаването в региона, като повтаря типичните за Китай тези.

"За да запазят геополитическото си и стратегическо господство, САЩ умишлено подкопават основите на международната сигурност и стратегическата стабилност, включително контрола над въоръженията, и накърняват законните права и интереси на Русия за собствената ѝ сигурност", смята Шойгу.

Координацията в областта на сигурността между Китай и Русия се засилва през последните години на фона на нарастващото напрежение между тях, от една страна, и САЩ и техните съюзници, от друга. Пекин неведнъж е заявявал, че няма да предоставя смъртоносна помощ за военните усилия на Русия, но продължава да участва в съвместни военни учения и други форми на координация в областта на сигурността, като в същото време осигурява ключова спасителна линия за руската икономика след нахлуването в Украйна миналата година.

От чипове до багери: Китайският внос - спасителният пояс за Путин в УкрайнаТой подпомага руската инвазия и осигурява много пари за китайските компании


Появата на руския министър на отбраната идва, след като президентът Владимир Путин посети Пекин по-рано този месец, където зае видно място до Си по време на форума "Един пояс, един път".

Форумът за сигурност се провежда в момент, когато САЩ и Китай се опитват да се справят с противоречивите си отношения, включващи търкания около Тайван и агресията на Пекин в Южнокитайско море. Потенциалната среща между Си и президента на САЩ Джо Байдън в САЩ следващия месец се разглежда и от двете страни като важна възможност за стабилизиране на връзките. През август миналата година Пекин прекъсна военния диалог на високо равнище с Вашингтон в отговор на посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, припомня още CNN.

Негови официални представители отказват неколкократно американско предложение за срещи на високо равнище, което се тълкува като протест срещу санкциите, които Вашингтон налага на бившия министър на отбраната Ли през 2018 г., преди той да заеме този пост, за покупки на оръжия от Русия.

Говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заявява на редовна пресконференция миналата седмица, че китайските официални лица ще "обменят мнения" с американската делегация.

Защо министрите на Си Дзинпин изчезват като герои на Агата КристиСътресенията не се ограничават само до министри. През последните месеци бяха уволнени двама високопоставени генерали, отговарящи за ядрения арсенал на Китай


"Китай отдава голямо значение на развитието на военните отношения между Китай и Съединените щати", каза Ву и добавя, че се надява на "благоприятна атмосфера за здравословно и стабилно развитие" на тези отношения.

На отбранителния форум в Пекин присъства и делегация от Министерството на отбраната на САЩ, водена от Ксанти Карас, директор за Китай в кабинета на заместник-министъра на отбраната.

Така че, ако трябва да се направи някакво заключение, то визията за глобална сигурност на Пекин може да бъде определена отчасти като „близо до Русия, разбирателство със САЩ“.