„Технологии като изкуствения интелект могат да бъдат използвани не само за целта, за която са създадени, а и за постигането на целите на хора, които притежават амбиции за бързо забогатяване и ниски морални ограничения. С оглед на високия процент на успешни кибератаки, които са причинени или спомогнати от ниска киберхигиена, лесно може да обобщим, че пътят към киберада е павиран от необразовани хора“.

За това предупреди по време на тазгодишното издание на ежегодното събитие на ISACA Sofia Chapter Day Антон Пулийски, председател на Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии (ETIC) и основател на КиберКЛУБ, като акцентира и върху решението:

„Критичната мисъл е фундаментът при борбата с напреднали заплахи като дийпфейк например и в това трябва да вложим нашите усилия. Когато говорим за умни градове, трябва да сме наясно, че те са за умни хора – хора, които задават правилните въпроси, в правилния момент и имат методология за търсене на решения в полза на обществото. Няма точна рецепта, по която някой може да стане успешен ИТ специалист или специалист по киберсигурност, но със сигурност доста помага нагласата за непрекъснато учене и самоусъвършенстване“.

8-годишни хакери: Как непълнолетни стават усъвършенствани киберпрестъпнициОтглеждаме TikTok поколение, а милиарди родители нямат идея какво правят децата им в мрежата


По думите му, ако някога киберсигурността е била част от професионалните задължения на ИТ отделите, то към днешна дата тя вече е начин на мислене за всички. Това означава „непрекъснато да следим заобикалящата ни среда и проактивно да идентифицираме дебнещите ни невидими заплахи. Броят на тези невидими заплахи се увеличава експоненциално през последните години, а за размерите им можем да съдим по увеличаващия се брой на умни електроуреди, които навлизат в нашето ежедневие – умни прахосмукачки, които знаят колко е голямо нашето жилище и кога не сме си вкъщи, умни асистенти, които отговарят вместо нас на въпроси, умни устройства, които съхраняват нашата информация, умни автомобили, които откарват нашите деца до училище и т.н.“, изброява Антон Пулийски.

КиберКЛУБ – киберсигурност от А до Я

Според него „технологиите навлизат доста по-бързо от способността на хората да осъзнаят всички рискове, свързани с това, а тези, които ги осъзнават, невинаги са от добрата страна“.

За да отговорят на тези предизвикателства, от КиберКЛУБ работят в три основни направления.

Първото – „Киберсигурността при нововъзникващите технологии“, цели налагането на темата за киберсигурността като свързан аспект на иновациите като дронове, роботи, изкуствен интелект, виртуални реалности, които променят съвременната действителност и „размиват границата между полезността и зависимостта“.

ChatGPT вече е оръжие в ръцете на хакерите От март 2023 г. насам изследователи на компанията са открили


Второто направление е „Киберсигурност на етапа на проектиране“. „Всеки изобретател, който създава иновативен продукт, е редно да обръща внимание на нивото му на киберуязвимост, за да гарантира сигурната и безопасната му интеграция“, посочва основателят на КиберКЛУБ.

Третото основно направление на организацията е „Киберкултура“, като то е насочено към развиването на по-устойчиво знание и отношение към темата в цялото общество. В КиберКЛУБ се обсъждат както теми, свързани с общото повишаване на киберкултурата, така и такива, насочени към кариерното развитие в тази област.

„Освен че сме международна мрежа, КиберКЛУБ е подкрепен от над 90 организации в България. Работим с мрежа, включваща най-голямата киберасоциация в света, най-голямата работодателска организация, множество неправителствени технологични организации, както и повечето от най-големите университети, като в част от тях вече има учредени и академични КиберКЛУБ-ове. Това е най-краткият път за хора, които искат да се ориентират кариерно, да разберат от различните гледни точки на ментори и лектори как стоят нещата в сферата“, разказва още Антон Пулийски и обобщава в заключение:

„Киберсигурността вече е начин на мислене и то не само в ролята ни на служители в голяма корпорация или собственици на бизнеси, но и като родители, граждани и активни участниците в социалното общество. Киберхигиената е все по-задължително умение за оцеляване в съвременния взаимосвързан технологичен свят“.

Именно върху популяризирането на това умение на всички нива – от А до Я, се фокусира и самият КиберКЛУБ.

Антон Пулийски ще вземе участие в панела Data Gravity & Cybersecurity в рамките на тазгодишното издание на технологичния форум Digital Trends.

Иван Гайдаров