Повече от 60 държави са подкрепили споразумение, ръководено от Европейския съюз, САЩ и Обединените арабски емирства, за утрояване на добива на възобновяема енергия през това десетилетие и отказ от въглищата, съобщават източници, запознати с въпроса, пред Reuters.

ЕС, САЩ и ОАЕ събират подкрепа за ангажимента преди годишните преговори за климата COP28 на ООН, които ще се проведат от 30 ноември до 12 декември в Дубай, и се очаква да призоват за включването му в окончателните резултати от срещата на световните лидери на 2 декември.

Някои големи развиващи се икономики като Нигерия, Южна Африка и Виетнам, развити държави като Австралия, Япония и Канада, както и други, сред които Перу, Чили, Замбия и Барбадос, са заявили, че ще се присъединят към ангажимента, посочват източниците на информационната агенция.

Проектът на ангажимента също така задължава подписалите го страни да удвоят годишния темп на подобряване на енергийната ефективност в света до 4% годишно до 2030 г.

Идва ли краят на субсидиите за изкопаеми горива, от които печелят богатитеСпоред доклад на МВФ, правителствата харчат близо половин трилион евро годишно за поевтиняване на използването на изкопаеми горива


В проекта се казва, че по-широкото използване на възобновяеми енергийни източници трябва да бъде съпроводено от "постепенно намаляване на производството на енергия от въглища", включително прекратяване на финансирането на нови електроцентрали на въглища.

Един от източниците на Reuters посочва, че преговорите с Китай и Индия за присъединяване към ангажимента са "доста напреднали", въпреки че нито една от двете страни все още не се е съгласила да се присъедини.

Учените твърдят, че и двете действия - бързото разширяване на производството на чиста енергия и бързото намаляване на изгарянето на изкопаеми горива, отделящи CO2 - са жизненоважни, ако светът иска да предотврати по-сериозни климатични промени.

Официалните лица заявяват пред Reuters, че ранното изразяване на подкрепа за утрояване на възобновяемата енергия и отказ от въглищата ще създаде импулс и ще даде положителен тон преди дните на напрегнати преговори, които се очакват на конференцията за климата..