В петък президентът на САЩ Джо Байдън трябва да обяви получателите на федерални безвъзмездни средства в размер на 7 млрд. долара за развитието на регионални водородни центрове. Финансирането цели да се постигне напредък по ключова част от по-широкия план на администрацията за декарбонизация на американската икономика, пише Reuters.

Седем центъра и 16 щата от Пенсилвания до Калифорния са избрани за участие в програмата, която има за цел да даде тласък на производството на "чист водород", както и на инфраструктурата, необходима за доставянето му до промишлени потребители като стоманодобивни и циментови заводи. Общо кандидатствалите са 79.

"Регионалните водородни хъбове ще дадат старт на национална мрежа за производство на чист водород, потребители и необходимата свързана инфраструктура, като същевременно ще подкрепят производството, съхранението и доставката и крайната употреба на чист водород", заявява високопоставен служител на администрацията пред информационната агенция.

Водородът се произвежда чрез електролиза на вода, а горивото може да се счита за чисто - или с ниски емисии - ако се добива с помощта на възобновяема енергия, ядрена енергия или газ с технология за улавяне на въглерод от атмосферата.

Защо зеленият водород остава трудно достъпна алтернативаЧесто той се добива в райони, в които източниците на възобновяема енергия са в изобилие, но са далеч от производствата


Администрацията на Байдън си е поставила за цел да увеличи производството на чист водород до 10 млн. тона до 2030 г. и до 50 млн. тона до 2050 г., което е пет пъти повече в сравнение със сегашното произвдодство, и смята, че горивото е идеален вариант за намаляване на емисиите от трудно декарбонизиращите се промишлени потребители.

Представители на индустрията изразяват загриженост относно икономическите аспекти на бързото развитие, като се позовават на високите лихвени проценти, инфлацията и несигурността по отношение на издаването на разрешителни и достъпа до допълнителни федерални субсидии.

Изборът на хъбове сега ще постави началото на дълъг процес, който включва множество фази - от проектиране и разработване до издаване на разрешителни, финансиране и строителство.

Избраните хъбове ще обслужват Средния Атлантик, Апалачите, Средния Запад, Минесота и равнинните щати, крайбрежието на Мексиканския залив, северозападната част на Тихия океан и Калифорния. Двата най-големи проекта включват по 1,2 млрд. долара за Тексас и Калифорния - първият от тях е начочен към петролен гигант, а другият – към лидер в областта на зелената енергия.

Може ли желязото да се превърне в неизчерпаем източник на чиста енергия?Екип от учени е успял да използва горящ железен прах като гориво


Във всеки от предложените проекти участват десетки партньори - от енергийни компании до местни и щатски администрации.

Представители на администрацията определят програмата като една от най-големите инвестиции в американското чисто производство. Очаква се безвъзмездните средства да привлекат над 40 млрд. долара частни инвестиции, да създадат десетки хиляди работни места, както и национална водородна икономика.

"Тази федерална инвестиция е значителна, защото допълва и отключва толкова много частни инвестиции и инвестиции от страна на щатите", посочва Крис Ханън, президент на Съвета на строителните предприемачи на щата Калифорния, партньор в центъра ARCHES, който е сред получателите на безвъзмездно финансиране. "С това започва процесът на намаляване на цената на водорода".

Участниците във водородната индустрия на САЩ очакват и указания от Министерството на финансите за това как да получат достъп до допълнителни субсидии, свързани с миналогодишния Закон за намаляване на инфлацията. Тези правила се очакват в края на тази година.

Енергия на бъдещето: $7 млрд. ни делят от инсталациите за термоядрен синтезТехнологията е начин за генериране на почти неограничена чиста енергия


Природозащитниците искат Министерството на финансите да изисква данъчните облекчения на стойност до 100 млрд. долара да се предоставят само на производители на водород, които използват нови източници на чиста електроенергия, вместо вече наличната в мрежата.

"Нуждаем се от строги предпазни мерки, за да гарантираме, че водородът в САЩ няма да доведе до проблеми с емисиите и че няма да субсидираме водород, който е чист само на пръв поглед", казва Рейчъл Фахри, директор по политиката за новите технологии в Съвета за защита на природните ресурси.

Повечето от избраните хъбове включват използването на природен газ за захранване на производството на водород, така че ще трябва да инсталират технология за улавяне на въглеродни емисии, за да отговарят на изискванията, посочва в заключение Reuters.