Саудитският петролен гигант Aramco ще си партнира със Siemens Energy AG за разработване на малка тестова единица за директно улавяне на въглероден двуокис от въздуха като част от усилията на петролния гигант за управление на емисиите.

Според изявлението на Aramco от понеделник, цитирано от CNBC, тестовата единица ще бъде изградена в Дахран, Саудитска Арабия, и ще бъде завършена през 2024 г.

Технологията за директно улавяне, или DAC, работи чрез извличане на въглероден двуокис, който вече е бил изхвърлен в атмосферата. След това извлеченият CO2 може да се кондензира в твърди каменни образувания или да се втечни, за да се съхранява под земята.

По данни на Международната агенция за енергетика DAC е най-скъпият метод за улавяне на въглерод. Като цяло е по-евтино да се отстрани CO2 при източника, преди да бъде изпуснат във въздуха.

Голямата цена, свързана с DAC, заедно с въпросите за ефикасността на метода, мотивират някои учени в областта на климата да се отнасят скептично към неговата жизнеспособност като дългосрочна стратегия за намаляване на емисиите.

Вълна от искове залива авиокомпаниите заради твърдения, че са екологичниПрез юни BEUC подава жалба в Европейската комисия срещу 17 авиокомпании


"От гледна точка на физиката ние просто усложнихме проблема хиляди пъти", казва Джонатан Фоли, който ръководи нестопанската организация за климатични решения Project Drawdown. "Представете си, че се опитвате да премахнете 400 неща от един милион и да го направите във въздуха. След това ефективно втечнете тези неща и ги поставете под земята. Това е огромно инженерно чудо. Да се направи в мащаба на милиарди тонове в момента е научна фантастика."

Фоли добавя, че самите машини за DAC изискват много енергия, за да работят, а това ограничава намаляването на въглеродните емисии, което те постигат.

Но въпреки пречките пред мащабирането на DAC, много компании, особено технологични гиганти, влагат инвестиции в разработването на технологията. Пример за това е Amazon. Компанията обяви миналия месец, че ще осигури финансиране за най-голямото в света внедряване на DAC, а коалиция от технологични компании, водена от Stripe, създава дружество в обществена полза, наречено Frontier, което да инвестира в стартиращи предприятия и проекти за улавяне на въглеродни емисии.

Извличането на въглерод от атмосферата е привлекателно за компаниите с голям въглероден отпечатък, тъй като би им позволило да продължат да емитират с механизъм за последващо възстановяване.

"Компаниите, използващи изкопаеми горива, биха искали да могат да продължат да изпускат емисии от производствата си, като същевременно ги компенсират чрез рентабилни проекти за директно улавяне на въглероден двуокис във въздуха - това е един вид идеалният свят за тях, ако могат да го постигнат", казва Кара Хоровиц, изпълнителен директор на Institute on Climate Change and the Environment към UCLA. "Дори и да не успеят, инвестирането в разработването на системи за улавяне на въглероден двуокис от въздуха им позволява да изтъкнат усилията си за постигане на целите за нулеви емисии, без да намаляват използването на изкопаеми горива."

Човечеството се нуждае от пет пъти по-бърз преход към чистата енергия В противен случай целите на Парижкото споразумение няма как да бъдат постигнати, което крие изключителни рискове


Според експертите досега технологията не е доказана в голям мащаб.

"Бих искал подобна машина наистина да работи. Не би ли било чудесно? Просто включвате машина, която изсмуква всичко от небето", казва Фоли. "Но съжалявам, много по-лесно е да не го излъчваш, отколкото да го изкараш. Това е термодинамика."

Сътрудничеството в областта на DAC между Aramco и Siemens Energy все още е в начална фаза. Говорител на Siemens Energy коментира пред CNBC, че след като тестовата единица бъде завършена през следващата година, компаниите ще обмислят пускането на технологията в официална пилотна фаза. Едва след това те ще се заемат с нейното търговско разпространение.

Имайки предвид началния стадий на развитие на DAC, и двете петролни компании инвестират в други проекти за технологии за чиста енергия. Siemens Energy инвестира във водород, вятър, ядрен синтез и др. В същото време Aramco има проекти в областта на водородната и геотермалната енергия.