За Даря Степанова, майка на две деца, която живее в малък град в източната част на планината Урал, рязкото покачване на цените на всичко - от бебешки храни до памперси - е принудило семейството ѝ да намали повечето допълнителни разходи, както и да спре да се храни навън.

Степанови са едно от милионите руски семейства, които са принудени да редуцират разходите си поради значителните промени, наложени на руската икономика от войната в Украйна и безбройните санкции, наложени от Запада, пише в свой анализ Reuters и разказва:

„34-годишната Степанова, петгодишният ѝ син и новороденото ѝ дете се опитват да свържат двата края с 50 000 рубли (550 долара) на месец, които печели съпругът ѝ Сергей. Затова тя постоянно сравнява цените в търсене на най-изгодните оферти“.

Заплатата на почти половината от руснаците не стига за основните им разходиТова е увеличение спрямо 25% през 2021 г. и 39% през 2022 г., показва ново проучване на Headhunter


"Виждам как всичко е поскъпнало само за пет години", казва Степанова пред информационната агенция в апартамента си в Средноуралск, град на брега на езерото Изет, на около 25 км северно от уралския град Екатеринбург и на 1400 км източно от Москва. "Преди можеше лесно да си купиш храна на стойност хиляда рубли за три-четири дни, а сега, когато отидеш в магазина, хиляда рубли са нищо - можеш да си купиш само храна за ежедневни нужди като прясно и кисело мляко, хляб и това е всичко."

По думите ѝ за петте години, откакто се е родило първото ѝ дете, бебешкото мляко е поскъпнало четири пъти, а цената на детските колички се е утроила до 60 000 рубли. Цените на пелените за еднократна употреба и бебешките храни са се увеличили поне два пъти, казва тя.

Доходите на семейството обаче не са се увеличили, а рублата е поевтиняла спрямо щатския долар от февруари 2022 г. насам, когато руските войски нахлуха в Украйна, което оскъпява вносните стоки.

Тази ситуация ще определя живота на милиони руски избиратели преди изборите през 2024 г. Очаква се Путин да се кандидатира на изборите през следващата година - ход, който при успех ще го задържи на власт поне до 2030 г.

Руска икономика

След нахлуването в Украйна Западът наложи най-строгите си санкции срещу Русия в опит да подкопае нейната икономика и да принуди Путин да промени курса си.

Разкъсваната от войната руска икономика достигна лимита на скоростта сиИкономистите виждат валутните колебания тази седмица не като началото на финансова криза, а по-скоро като симптом на склеротичните икономически перспективи на Кремъл


Но Русия, която е най-големият износител на природни ресурси в света, продължава да продава петрола си на световните пазари, а правителството увеличава военните си разходи до рекордни нива за постсъветското време, като същевременно производството на оръжия в страната нараства, както и заплатите на наемните войници, готови да се бият във войната на Путин.

Международният валутен фонд прогнозира растеж на Русия от 2,2% през тази година - по-бърз от този на САЩ и еврозоната, въпреки че понижава прогнозата си за 2024 г. до 1,1 %.

Когато Путин идва на власт през 1999 г., номиналният брутен вътрешен продукт на Русия е едва 210 млрд. долара след десетилетие на хаос и свиване, но до 2013 г. страната се превръща в икономика на стойност 2,3 трилиона долара. Миналата година номиналният БВП е 2,2 трилиона долара.

Основната инфлация в Русия през 2022 г. е 11,9%, а за тази година прогнозата е за 7,0-7,5%. Най-малко 15,7 млн. души живеят под прага на бедността от 14 375 рубли (157 долара) на месец, според официалната статистика.

Новите олигарси, войната и неравенството в РусияНеравенството в доходите води до неравенство на възможностите. Такива общества не са склонни да правят инвестиции в публични услуги


Игор Липиц, руски икономист, коментира пред Reuters, че официалните руски данни за равнището на бедност са нереални, както и за цялостната картина на руската икономика.

"Реалното положение е лошо", казва Липиц, като добавя, че вижда като минимум стагнация и сериозно влошаване на икономическото състояние след президентските избори през март. "Голяма част от руското население има много ниски заплати."

Той посочва също така, че около 20 млн. души в Русия живеят в бедност или на ръба на бедността и че много от тях са задлъжнели на фона на лихвените проценти на Централната банка от 15%. Много икономисти смятат, че рублата може да падне още след изборите.