Ролята на принцеса Даяна в хитовата поредица на Netflix "Короната" е огромна отговорност за крехката актриса Елизабет Дебики.

"Изпитваш огромно чувство за трагедия, когато пресъздаваш живота на такава личност", признава тя в интервю за Reuters.

Представянето на британските кралски особи за масовата публика е сериозно предизвикателство, особено когато става въпрос за загубата на Даяна - „Принцесата на народа“, споделя актрисата.

"Всеки от актьорите оставя на екрана частица от себе си. Принцеса Даяна не заслужава нищо по-малко от това", каза Дебики.

По подобен начин Халид Абдала, който се превъплъщава в образа на Доди ал Файед – милиардерския син в романтична връзка с принцеса Даяна, загинал с нея в катастрофата в Париж, разглежда работата си с Дебики като огромна отговорност. Той се впуска в последния сезон с мисълта за това как загубата на принцеса Даяна все още е "културна травма" за "милиони хора по света".

Facebook The Crown

Шестият и последен сезон на "Короната" разглежда именно последните дни на принцеса Даяна, преди трагичната автомобилна катастрофа след преследване от папараци във френската столица на 31 август 1997 г.

Премиерата е по Netflix днес (16 ноември).

Като историческа драма, награденият с "Еми" сериал, създаден от Питър Морган, се стреми да разкаже цялата история на управлението на кралица Елизабет Втора.

Последният сезон обаче беше посрещнат със сериозна критика от анализаторите.

Според Анита Синг от The Telegraph, "бижуто на Netflix попада в задънена улица", тъй като новият сезон е "преследван от странния дух на принцеса Даяна".

В рецензията се отбелязва, че използването на призрака на Даяна "в самолета за връщане от Париж, за да утеши разстроения принц на Уелс,и на дивана в Балморал, за да даде на кралицата приятелски PR съвет", в крайна сметка звучи "като отчаяние от страна на Питър Морган".

Синг критикува и сцената с автомобилната катастрофа, като пише: "Хаосът от последния ден на Даяна и Доди в Париж е пресъздаден, но няма сцени в тунела Pont d'Alma: от звука на катастрофата преминаваме към звъненето на телефона в Балморал. Всички диалози, в които някой съобщава новината за смъртта на Даяна, са дублирани; устните им са в мълчание, а ние се фокусираме върху реакциите.

Въпреки четиризвездната рецензия на The Times, Карол Миджли отбелязва, че призракът на Даяна "не е най-добрия момент в сериала" и е "своеобразно саморазрушителен в иначе силния и трогателен начален пакет от четири пилотни епизода".

Чарлз III с черепа на Даяна вместо корона. Прекалява ли Charlie Hebdo?Карикатурата на бъдещият монарх е придружена от заглавието:

Рецензията обаче дава висока оценка на изпълнението на Елизабет Дебики в ролята на Даяна, като го нарича "изключително", допълва BBC. "Съпричастността, с която тя представя последните осем седмици от живота на Даяна и приликата с нея, са изключителни, това кокетно поклащане на главата, леко изгубена, самотна душа, която се оказва в различни бански костюми в пищното обкръжение на Hello! на яхтата на Мохамед aл Файед."

Сериалът представя и непосредствените събития след фаталната автомобилна катастрофа, включително реакциите и отговорите на кралицата и Мохамед Ал Файед, както и опита на принц Уилям да се интегрира обратно в живота в Итън след смъртта на майка си.

В изказване на Единбургския телевизионен фестивал по-рано тази година продуцентите заявиха, че темата за смъртта на Даяна е третирана "чувствително".

Въпреки това Джуди Берман от Time пише, че новият сезон е "странно дързък", тъй като "използва мистерията на последните дни на Даяна - както и, за съжаление, въображаемия ѝ живот след смъртта - за да постигне изкуствена острота. Подобно на трагедията, върху която се фокусира, това е катастрофа от мащаб, какъвто сериалът не е виждал досега".

Принц Хари и съпругата му Меган на косъм от инцидент след гонка с папарациДвамата са били на първата си публична изява след коронацията на крал Чарлз III

Сериалът е критикуван и заради исторически неточности. Кели Суаби, кралски историк, коментира пред BBC:

"Като историк, понякога ми се иска да плача. Зрителите често очакват точност, защото качеството на продукцията е толкова високо, но не винаги го получаваме."

Суаби допълва, че "Короната" ще има "художествена свобода" по отношение на начина, по който се представят чувствителни събития, не на последно място, защото "никой не знае какво се е случило в частни ситуации", като например как принц Чарлз е съобщил новината за смъртта на Даяна на синовете си.

Facebook The Crown

Netflix вече заяви, че сериалът "винаги е представян като драма, базирана на исторически събития".

Платинен юбилей - Елизабет II 70 години на трона95-годишната Елизабет е най-дълго управлявалия монарх в света

В рецензия с две звезди от Independent се отбелязва, че сериалът "обичайно дава предимство на клюките пред емоционалния отзвук: включени са силно спекулативни разговори между Даяна и Доди - и те движат сюжета".

Втората половина на последния сезон, която ще излезе през декември, обхваща събития като златният юбилей на кралицата, сватбата на принц Чарлз и Камила, и ухажването на Уилям и Кейт – настоящи принц и принцеса на Уелс.

През втората половина на сезона принцовете Уилям и Хари ще бъдат изиграни съответно от Ед Маквей и Лутър Форд. Кейт Мидълтън ще бъде изиграна от Мег Белами.

Това е първата голяма роля и за тримата млади актьори, отбелязва BBC.