Южнокорейската прокуратура настоява за присъда от пет години затвор за ръководителя на Samsung Electronics Джей Й. Лий.

Той е обвинен в счетоводна измама и манипулиране на цените на акциите, свързани със сливането на филиали на Samsung за 8 млрд. долара през 2015 г.

Лий, който отрича да е извършил каквото и да е нарушение, е изправен пред последно заседание на съда, с което приключва тригодишен съдебен процес, съобщава Reuters.

По друго дело преди това Лий беше помилван по отделна присъда и миналата година затвърди лидерската си позиция начело на Samsung.

Чой Джи-сунг, бивш ръководител на службата за бъдещи стратегии на Samsung и Ким Джонг-джонг, бивш ръководител на стратегическия екип, също бяха изправени пред съда и заплашени от присъди по четири години и шест месеца затвор, заедно с глоби в размер на 500 милиона вона.

Печалбата на Samsung се срива с 80% през Q3Това се дължи основно на продължаващите загуби на звеното за производство на чипове

Прокурорите твърдят, че участието на ръководителите в сливането на филиалите на групата Samsung C&T и Cheil Industries е включвало манипулиране на цените на акциите и други нарушения, които са им помогнали да спечелят за сметка на миноритарните инвеститори.

Включително, разпространение на невярна информация, укриване на важни инвестиционни детайли, обявяване на фалшиви положителни новини и манипулиране на пазара чрез концентрирани покупки на собствени акции.

"Те са злоупотребили с правомощията, предоставени им от компанията и акционерите, в името на личните интереси на лидера на групата с изключителен дисбаланс на информацията.", заявява прокуратурата.

Лий, заедно с другите подсъдими, поддържат презумпцията за невинност, твърдейки, че счетоводните процедури са били рутинни управленски дейности. Окончателните им аргументи се очакват по-късно днес, информира Business Korea.

Китай разследва топ банкер в подозрение за корупция Джан Хунли е

Присъствайки на изслушването, Лий получи както подкрепа, така и критики извън съдебната зала.

Анализатори отбелязват, че последиците от присъдата могат да окажат значително влияние върху управлението му над Samsung Electronics и нейните дъщерни дружества. Оправдателната присъда може да му даде възможност отново да взема важни стратегически решения, особено при сливания и придобивания.

Преди това Лий излежа присъда от 2017 г. до 2021 г. за подкупване на бившия южнокорейски президент Пак Гън-хе. Беше освободен предсрочно през 2021 г. и помилван през 2022 г.

Настоящата му съдебна битка е от ключово значение за оформянето на бъдещата траектория на Samsung.