В неделя, Reuters се позовава на новина във Washington Post и съобщава, че Израел, Съединените щати и „Хамас“ са постигнали предварително споразумение за освобождаване на десетки жени и деца, държани като заложници в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете.

Въпреки това както израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, така и американски официални лица заявяват, че все още има работа по условията, за да стане то официално.

Според хора, запознати със споразумението от шест страници, освобождаването на заложниците може да започне в рамките на следващите няколко дни, ако не се появят пречки в последния момент.

Новината идва в момент, когато Израел изглежда се готви да разшири офанзивата си срещу бойците на „Хамас" в южната част на Газа, след като при въздушни удари бяха убити десетки палестинци, включително цивилни, за които се съобщава, че са се укривали в две училища.

Войната между Израел и Хамас удря и авиокомпаниитеСлед 7 октомври резервациите за международни полети са паднали с 20% под нивата от 2019 г.


Съгласно споразумението всички страни ще замразят бойните действия за най-малко пет дни, докато на всеки 24 часа на групи се освобождават 50 или повече заложници. „Хамас“ взе около 240 заложници по време на атаката си срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души.

Паузата също така има за цел да позволи навлизането на значително количество хуманитарна помощ, а планът за нея е бил съставен по време на седмици на преговори в Катар.

Трябва да се има предвид обаче, че в събота Нетаняху обяви на пресконференция, че „по отношение на заложниците има много неоснователни слухове, много неверни съобщения“.

„Бих искал да поясня: към настоящия момент няма сделка. Но искам да обещая: Когато има какво да се каже - ще ви съобщим за това", посочва той.

Говорител на Белия дом също заявява, че Израел и „Хамас“ все още не са постигнали споразумение за временно прекратяване на огъня, като добавя, че САЩ продължават да работят за постигане на сделка.

Болниза „зона на смъртта“

Защо настоящата война между Израел и Хамас е най-кървавата от десетилетияПалестинските жертви вече надхвърлят общия брой на убитите палестинци през последните 15 години


Израел се зарече да унищожи „Хамас“ след нападението на 7 октомври. В седмата седмица на конфликта властите в Газа докладват за 12 300 загинали, включително 5000 деца.

След като пусна листовки по-рано през седмицата, в събота Израел отново предупреди цивилното население в някои части на южната част на ивицата да се премести, тъй като се подготвя за атака след овладяването на северната част.

Повдигайки сериозни критики и притеснения, Израел превърна болница "Ал Шифа" в град Газа в основен обект на наземното си настъпление в северната част, припомня още Reuters:

„Екип, ръководен от Световната здравна организация (СЗО), който посети "Ал Шифа" в събота, я описа като "зона на смъртта" със следи от обстрел. СЗО заяви, че разработва планове за незабавна евакуация на останалите пациенти и персонал“.

На друго място в северната част на страната генералният комисар на UNRWA, организацията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, Филип Лазарини посочва в социалната медия X, че Израел е бомбардирал две училища на агенцията. В едно от тях са били приютени повече от 4000 цивилни.

"Съобщава се за десетки убити, включително деца", казва той. "За втори път в рамките на по-малко от 24 часа училищата не са пощадени. Стига вече, тези ужаси трябва да спрат."

Невидимите герои на Газа: Над 100 убити хуманитарни служители на ООНТова е най-смъртоносната статистика за членове на ООН в диапазон от месец


Говорител на властите на „Хамас“ в Газа заявява, че в училището са убити или ранени 200 души, а израелските военни не са коментирали.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, чието правителство контролира части от окупирания от Израел Западен бряг, на свой ред заявява в събота, че "стотици принудително разселени хора са били убити" в двете училища в Газа. В събота той се обръща и с призив към президента на САЩ Джо Байдън да се намеси, за да спре израелската операция в Газа.

Байдън, който се противопоставя на прекратяването на огъня, изразява пред Washington Post мнението, че Палестинската автономия в крайна сметка трябва да управлява и Газа, и Западния бряг. Но, запитан за това предложение, Нетаняху отговаря пред репортери в Тел Авив, че Палестинската власт в сегашния си вид не е в състояние да носи отговорност за Газа.

Една израелска офанзива в южната част може да принуди стотици хиляди палестинци, избягали от град Газа в северната част, да се изселят отново, заедно с жителите на Хан Юнис, град с над 400 000 жители, което ще задълбочи тежката хуманитарна криза.

Конфликтът вече е довел до разселването на около две трети от 2,3-милионното население на Газа.

Настъплението в южната част на Газа обаче може да се окаже по-сложно и по-смъртоносно, отколкото на север, тъй като бойците на „Хамас“ са се окопали в района на Хан Юнис, заявяват високопоставаен израелски източник и двама бивши държавни служители пред информационната агенция.