iPad поколение – това е основната причина за притеснение сред представителите на поколението Z, някои от които вече са родители и отглеждат наследници.

Терминът "iPad деца" се използва за малчуганите, които растат без ограничения във времето прекарано пред екрана на устройствата им, обяснява BusinessInsier.

Проблемът е популярна тема в TikTok, където има подгрупа от видеоклипове с милиони гледания, в които потребителите се подиграват на децата с iPad, като понякога сами демонстрират поведението им.

"Трябва всички от моето поколение да обещаят, че няма да отглеждат iPad деца", пише потребител с никнейм @gabesco в едно от видеата. Той призовава родителите да не успокояват децата си с iPad, а да им обръщат внимание. "Вие отглеждате поколението Алфа, а то е странно и ужасно невъзпитано", казва той.

Това е мнение, което се повтаря онлайн от други представители на поколението Z, родени между 1997 и 2012 г.

Коя е Барби? Козметика за лице е новата мания на Алфа децатаМного деца от поколението Алфа, родено след 2010 г., са начинаещи експерти по серуми, тонери, овлажнители и слънцезащитни продукти

Потребителят @hopeyoufindyourdad, който казва, че е от поколението Z, родена и израснала в Минесота, публикува видеоклип по темата, който е гледан над 3,8 милиона пъти.

"Мисля, че говоря от името на много от нас, когато казвам, че Gen Alpha, или поколението на iPad хлапетата, засега е абсолютно ужасяващ кошмар", пише потребителят.

Във видеоклипа тя казва, че е била бавачка на деца, отглеждани с неограничено време пред екраните.

Според нея, възпитаването на такива малчугани е предизвикателство, защото те не се интересуват от творчески дейности.

"Ако се опитате да вземете iPad-а от ръцете на дете, то не само ще изпадне в пристъп на гняв, но и ще започне да ви удря физически", казва тя във видеото си.

Защо „Как мина в училище“ не е добър въпрос за децатаПовечето възрастни искат да изключат след работа и да се отпуснат вечерта - децата са същите, твърдят психолози

Софи Пучулу, която публикува в TikTok като @squishiesophie2 и има 1,5 милиона последователи, споделя оклип със собствения си опит. Във видеото, което е гледано повече от 1,4 милиона пъти, тя казва, че е била изложена на съдържание за възрастни в ранна възраст, защото е израснала с "нерегулиран достъп до интернет".

"Възрастни мъже ми изпращаха съобщения, а аз им изпращах неподходящи снимки", казва тя. "По онова време нямах представа, че това е странно". "Ако сте родител, трябва да проверявате телефона на децата си, без значение колко им се доверявате", добави Пучулу.

Не всички обаче са на мнение, че има причина за безпокойство. Някои потребители смятат, че страховете на поколението Z са просто пореден епизод от войната между поколенията.

Те побъркват децата ни: Американски окръг съди колективно социалните медииСоциалните мрежи влошават симптомите на тревожност и депресия при младите хора, се казва в иска

"Не се опитвам да започвам война, но голяма част от онлайн културата на поколението Z изглежда свързана със злепоставянето на всички останали поколения", пише потребител в X в отговор на видеоклиповете в TikTok.

"iPad деца, видеоигри, телевизия - една и съща истерия. Вече сме били там", пише друг потребител в TikTok.

Дебатът за това колко време пред екрана трябва да позволяват родителите на децата си не е отскоро.

AI бавачка: Какво трябва да знаем за срещата на децата с изкуствен интелектКакво значи за едно дете да расте привързано към машина, на която родителите са отстъпили част от основните си задължения?

Когато изследователите разглеждат над 60 проучвания от 1999 г. до 2014 г. как времето, прекарано на екрана, влияе на децата, откриват, че според 90% от тези проучвания твърде многото време пред екрана, е свързано с по-лош сън.

Същевременно проучване от 2019 г., проведено от група канадски педиатри - в което са изследвани над 2400 деца на възраст от 24 до 36 месеца, установява, че децата, които прекарват повече време пред екрани, обикновено се представят по-зле на тестовете, измерващи ранното детско развитие.

Американската академия по педиатрия твърди, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на определени ограничения на времето, прекарано на екрана. Вместо това Академията препоръчва правила, насочени към избягване на определени видове съдържание и към това родителите да гледат съдържанието заедно с децата си, допълва BusinessInsider.