Франция, подкрепена от САЩ, планира да поиска спиране на частното финансиране за въглищни електроцентрали по време на конференцията на ООН за климата по-късно този месец, съобщават пред Reuters трима запознати с обсъжданията източници от Индия и Европа.

Планът, за който Индия е уведомена по-рано този месец, ще задълбочи разногласията на срещата на върха COP28 в Дубай, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември, тъй като Индия и Китай се противопоставят на всеки опит да се блокира изграждането на въглищни електроцентрали за техните гладни за енергия икономики.

Министърът на Франция по въпросите на развитието Хрисула Захаропулу е съобщила на индийското правителство за плана, наречен "Нова политика за изключване на въглищата" и насочен към частните финансови институции и застрахователни компании, съобщават двама индийски служители пред информационната агенция.

Използването на въглища за енергия трябва да намалява 7 пъти по-бързоУсилията за ограничаване на глобалното затопляне се провалят


Досега не е съобщавано за плана за спиране на частното финансиране на електроцентрали, работещи с въглища. Говорителят на Захаропулу не коментира официално новината, но заявява, че въпросът за финансовите инвестиции във въглища е бил обсъждан на няколко различни многостранни форума през последните няколко години.

Източник от Европа, запознат с плана, пък посочва, че целта е да се пресече частното финансиране на въглищната енергетика и че това е основен приоритет за френския президент Еманюел Макрон по време на COP28, разглеждан като решаваща възможност за ускоряване на действията за ограничаване на глобалното затопляне. Предложението предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да определи стандарти за излизане от въглищната енергетика за частните финансови дружества, чието финансиране може да бъде проследявано от регулаторни органи, рейтингови агенции и неправителствени организации.

САЩ, Европейският съюз и Канада, наред с други страни, се опитват да изготвят план за ускоряване на постепенния отказ от въглищата, които те посочват като "заплаха номер едно" за целите на климата. Страните са загрижени, че частното международно финансиране продължава да подкрепя голямото увеличаване на капацитета на въглищата в развиващите се страни. Около 490 гигавата нови въглищни мощности, което се равнява приблизително на една пета от съществуващите световни мощности, са планирани или в процес на изграждане, най-вече в Индия и Китай.

Над 60 държави искат утрояване на добива на възобновяема енергияПроектоспоразумението е ръководено от Европейския съюз, САЩ и Обединените арабски емирства


"Страните трябва да спрат да копаят още по-дълбока дупка, като строят нови въглищни електроцентрали, защото за съжаление все още има около 500 гигавата нови въглищни електроцентрали в строеж в глобален мащаб, а Международната агенция по енергетика съвсем ясно заяви, че това вече трябва да спре“, казва Рик Дюк, заместник-специален пратеник на САЩ по въпросите на изменението на климата. "Ние настояваме да се създаде атмосфера в световен мащаб, която да накара страните да се присъединят към нас във възможно най-бързия преход в енергийния сектор, включително чрез внедряване на чиста енергия".

Страните членки са разделени по отношение на технологиите за намаляване на емисиите, които все още не са се развили до търговски мащаб за използване в развиващите се страни. В същото време около 73% от потребяваната електроенергия в Индия се произвежда от въглища, въпреки че страната е увеличила капацитета си за производство на електроенергия от неизкопаеми горива до 44% от общия си инсталиран капацитет.

Страната възнамерява да се противопостави на стремежа за определяне на краен срок за отказ от изкопаемите горива или за поетапно намаляване на емисиите по време на COP28, тъй като въглищата ще бъдат основният ѝ енергиен източник още няколко десетилетия. Очаква се Индия да поиска от членовете да насочат вниманието си към намаляване на емисиите от други източници. Тя може също така да подтикне развитите страни да станат въглеродно отрицателни, а не въглеродно неутрални до 2050 г.