Футуристично движение разглежда сливането на човека и машината като следваща логична стъпка в нашата еволюция.

Тази идея вълнува много от мислителите в миналото, раждайки теории като тази на Маршал Маклуън: "Ние оформяме инструментите си и след това инструментите оформят нас. Но в електрическата ера носим цялото човечество като своя кожа".

Трансхуманизмът е движение, което се застъпва за използването на технологии за подобряване на способностите на човешкия ум и тяло.

Целта на трансхуманистите е да преодолеят телесните ограничения, да увеличат продължителността на живота ни, в резултат на което да постигнат безсмъртие.

Някои разглеждат трансхуманизма като следващата логична стъпка в еволюцията, водеща до създаването на постчовешко общество. И не са далеч от истината, според Built In.

Емоциите като измерими данни: Редно ли е AI да анализира чувствата ниСлужителите често не знаят, че компанията им използва технологията, докато те са на работа. Не съществува изискване работодателите да ги информират.

Компанията Neuralink на Илон Мъск наскоро получи одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за изследване на човешки мозъчни импланти.

Cybernews пита дали това проправя пътя към решаването на някои от най-големите проблеми в обществото или създава тревожно бъдеще за човечеството?

Мъск предвижда бъдеще, в което мозъчните импланти биха могли да проправят пътя към лечението на различни заболявания, включително затлъстяване, аутизъм, депресия, шизофрения, Паркинсон, епилепсия и други.

Той дори прогнозира бъдеще, в което сърфирането в интернет с помощта на мозъка ни и телепатията ще станат норма.

Neuralink на Илон Мъск започва изпитване на мозъчни чипове върху хораПациентите, които участват в проучването, ще трябва да се подложат на инвазивна мозъчна операция

За мнозина Neuralink представлява по-широката концепция за трансхуманизъм, която някои смятат за заплаха за човешката идентичност и автономност.

Трансхуманистичното бъдеще, в което човешките способности могат да бъдат значително подобрени или променени чрез технологиите, подхранва основния страх, че можем да загубим човешките си черти.

Например, ако мозъците ни бъдат свързани с компютри, това може да осигури на корпорации, правителства или хакери достъп до най-интимните ни мисли и преживявания, пише Cybernews.

Еволюцията отвъд настоящата ни биологична форма е основен принцип на трансхуманизма.

В едно трансхуманистично бъдеще хората се сливат с машините по различни начини - от механизирани киборги до дигитални аватари, които живеят във виртуални реалности.

Апокалипсисът с AI се отлага. Ако разберем потенциалните му рискове сегаРазбирането на опасностите от непредвидени последици ще бъде от полза за човечеството

Според Built In, мнозина посочват 2030 г. като началото на този период, тъй като се очаква предстоящото десетилетие да бъде значителна повратна точка за технологиите с изкуствен интелект.

Други, сред които футуристът Авинаш Сингх, лектор по невроадаптивни мозъчно-компютърни интерфейси в Технологичния университет в Сидни, твърдят, че трансхуманизмът вече е тук.

Доказателство за концепцията му може да се намери в решенията от ежедневието ни.

Например, телефоните и лаптопите разширяват паметта ни и допълват липсващите ни знания. Изкуствените части на тялото, като пейсмейкъри, кохлеарни импланти и бионични протези, са рутинни медицински процедури, подобни на генно редактираните ваксини и лекарствата, които подобряват паметта, вниманието и съня ни.

"Независимо дали съзнателно или не - казва Сингх, всички ние по същество вече сме трансхуманисти."