Японският автомобилен производител Nissan съобщава, че ще инвестира 1,12 млрд. паунда в изграждането на електрически версии на два популярни модела кросоувъри в завода си в Обединеното кралство. Това се счита за нов тласък за британската автомобилна индустрия на фона на преминаването към електрически превозни средства, пише Reuters.

Nissan заявява, че плановете влизат в действие за електрически версии на моделите Qashqai и Juke - които понастоящем се произвеждат в завода в Съндърланд. Производителят споделя, че тези планове ще изискват инвестиции в размер до 2 млрд. паунда в завод за батерии.

През 2021г. Компанията обявява инвестиция от 1,4 млрд. долара за изграждане на втори завод за батерии с капацитет 9 гигаватчаса в Съндърланд с китайския партньор Envision AESC. Автомобилният производител вече има един малък завод за батерии в Обединеното кралство, който снабдява Leaf.

Британският министър-председател Риши Сунак съобщава, че инвестицията е "огромен вот на доверие в автомобилната индустрия на Обединеното кралство".

Без редки метали: Автомобилната индустрия къса зависимостта си от Китай Компаниите се надпреварват в търсене на алтернативи на редкоземните метали в двигателите за електромобили

"Превръщането на Обединеното кралство в най-доброто място за правене на бизнес е в основата на нашия икономически план", добавя той.

Nissan планира до 2030 г. да предлага в Европа единствено електрически автомобили.

По-рано тази година Nissan повишава целите си за моделите на електрически превозни средства, тъй като се опитва да навакса изоставането си в сегмента, доминиран от нови участници като Tesla. В знак на това, компанията заяви, че до 2030 г. ще пусне 19 нови модела на електрически превозни средства.

Съобщението за производството на електромобили на Nissan идва само няколко месеца след като индийската компания Tata Motors съобщава, че ще инвестира 4 млрд. паунда в завод за батерии за електромобили в Обединеното кралство, за да снабдява заводите на Jaguar Land Rover (JLR).

Ще успее ли Япония да стане сила на пазара на електромобили?Страната предприема редица действия в тази посока, но зависимостта ѝ от Китай остава предизвикателство

Третият по големина автомобилен производител в Япония съобщава, че ще обяви имената на новите електрически модели и сроковете за стартиране на производството на по-късна дата.

"С електрическите версии на нашите основни европейски модели, които са на път, ние се ускоряваме към нова ера за Nissan", казва главният изпълнителен директор Макото Учида в изявление.

Експерти от индустрията определият завода за батерии на Tata като добър напредък, но твърдят, че Великобритания се нуждае от много по-голям капацитет за производство на батерии за електрически превозни средства, за да поддържа жизнеспособна и развиваща се автомобилна индустрия.