Много хора се чувстват емоционално и физически изтощени в края на работния си ден, като разчитат на кофеина, за да преживеят следобеда, или пък се отдават на сериали и филми след работа, за да се абстрахират от умората си.

Всички се чувстваме изтощени понякога, но това лесно може да се превърне в настройка по подразбиране, на която човек не обръща внимание, пише в свой материал Fast Company и цитира Айлин Андерсън, директор на образователните програми по биоетика и медицинска хуманитаристика в Case Western Reserve University, която казва:

"Може да забележите, че се изтощавате, защото настроението ви се променя и ставате раздразнителни. Това често е предупредителен знак да забавите темпото и да разберете какво ви притеснява“.

Вечерните размисли за работа ви правят по-лоши лидери сутринНово проучване сочи, че пълноценната почивка в извънработно време ви прави по-добър мениджър


Въпреки че стресът сред служителите е рекордно висок, не е нужно той да се приема като даденост. Вместо това всеки може да идентифицира и да се заеме с нещата, които го потискат, а някои стресови фактори са универсални.

Взаимоотношения

Един от най-големите изтощители на енергията ви са хората около вас, казва д-р Кристофър С. Рейна, основател и изпълнителен директор на Института за трансформиращо лидерство към Virginia Commonwealth University. "Всички познаваме хора на работното място, които постоянно изпитват нужда да подсилват собственото си его, като разбъркват терена, добавят собствена гледна точка към всичко - която често е много негативна - и постоянно възпрепятстват хора и процеси, за да могат да се чувстват по-силни и да имат контрол".

Енергията не се създава или унищожава, а се преразпределя, обяснява Рейна. Например хората, които са пасивно-агресивни, преразпределят енергията на другите и я трупат за себе си:

Очакването да излезем в отпуск активира молекула на удоволствието в мозъкаОсновното нещо, което добрата почивка може да направи, е да намали нивата на хроничния стрес


"Те изсмукват енергията от другите и от стаята, за да се опитат да я концентрират в себе си. В основата на това често е ниската самооценка и набор от поведения, които те са научили и са затвърдили с времето – че получаването на каквото и да е внимание, дори и негативно, е по-добро от това да не получават никакво внимание."

Среда

Световните събития, включително войни и природни бедствия, са фонов стресов фактор, който е валиден за всеки, дори да не е пряко засегнат. Поглъщането на негативни новини може да изчерпи енергията ви, казва Андерсън, като добавя, че други структурни стресови фактори, които изтощават енергията на хората всеки ден, включват дискриминация, основана на раса, национален произход, религия, пол, увреждане и др.

Дори личните социални ситуации, като например нашият трудов статус, динамиката на работното място или отговорностите у дома, се натрупват, казва Андерсън: "Има толкова много неща, които могат да изтощят човека".

Навици

Скучно ли ви е? Ето защо е полезно да сте отегчени на работаЗаетостта не е противоотрова – може да сте едновременно много заети и до крайност отегчени


Първите два вида енергоемки дразнители са външни, но човек също може да допринесете за собствените си проблеми, ако не умее да поставя граници.

„Ако чувствате натиск да сте на линия и да реагирате по всяко време, това може бързо да изчерпи енергията ви“, казва Елизабет Пиърсън, автор на книги по темата пред Fast Company. "Това важи особено за жените. В много случаи те изпитват постоянна нужда да доказват своята стойност. За да го направят, границите им постоянно се нарушават. Когато се опитваш да бъдеш на разположение на хората, на работа и у дома, това изчерпва енергията ти по-бързо от всичко друго."

Андерсън е съгласна: "Самоанализът и израстването са ключови. Ние създаваме или допринасяме за повече от собствените си проблеми, отколкото осъзнаваме."

Реакция

Имаме Дори в новите условия на труд след пандемията, процентите на преуморени работници се покачват


Първата стъпка към спирането на теча на енергия е да определите дали можете да промените ситуацията. Предприемането на действия дава усещане за сила, което може да увеличи енергията ви, акцентират от изданието в заключение и дават пример: ако една връзка ви изтощава, най-доброто нещо, което можете да направите, е да проведете разговор с човека за това как неговото поведение ви влияе.

"Да направите това по любезен и състрадателен начин е жизненоважно, обратната връзка при възникване на проблем също", казва Рейна. "Разбира се, това най-лесно се прави от лидер към последовател, но може да се направи и във взаимоотношенията между колеги чрез странично влияние."

Ако сресовите фактори не могат да се променят, приемането на реалността също е вариант, тъй като отнема по-малко енергия, отколкото постоянната борба с нея.

"Креативното мислене за това къде можете да окажете положително въздействие е овладяващо и зареждащо с енергия", казва Андерсън. "Понякога е важно и просто да разкажете историята си."

Ако уикендът започваше утре вечер: Дисекция на по-кратката работна седмицаВъпреки всички позитивни мнения, към днешна дата четиридневната работна седмица няма как да бъде приложена за всички


Важно е и откриването на начини за възстановяване на енергията. Пиърсън оприличава енергийните резерви на водни кули:

"Те са толкова огромни и необятни, но с течение на времето могат да се източат през малки дупчици. Ключът е да ги анализирате и да ги запушвате. Някои от тези течове винаги ще са налице; трябва активно да им противодействаме с това, което аз наричам "запълвания".

Това могат да бъдат както творчески занимания - писане, рисуване, пеене или грънчарство, така и физическо натоварване като фитнес, танци или някакъв спорт.

„Обръщането към семейството, приятели и близки колеги, също може да ви помогне да запълните батериите си“, казва Пиърсън.