Все повече изпълнителни директори призовават служителите си да се върнат в офиса.

На някои това може да не се харесва, но представителите на поколението Z не могат да бъдат по-доволни.

BusinessInsider интервюира работещи от поколението Z (родените между 1997 и 2012 г.), които казват, че нямат нищо против да са в офиса.

Нещо повече – предпочитат го.

В неотдавнашно проучване на Adobe, 63% от младите служители, които са представители на поколението Z, са заявили, че вече работят в офиса на пълен работен ден.

А около 81% заявяват, че смятат за важен опита, който са придобили в офиса.

Работата ми е ад, но оставам: Психология на (не)възможното напусканеМного от хората, подложени на стрес в работата си, са склонни да го понасят в продължение на години, макар да осъзнават, че не е здравословно за тях

Goldman Sachs има една от най-строгите политики за работа в офиса сред големите компании. Нейните служители са "насърчавани" да бъдат в офиса пет дни в седмицата.

Луи Чавес, 24-годишен анализатор в Goldman, работи в компанията от юли 2022 г. Според него, ефективността е една от най-добрите страни на личния контакт.

Чавес каза, че цени възможността да получава отговори на въпросите си "в реално време", но отчита и допълнителна социална полза от това, че "си около колегите и можеш да се шегуваш с тях".

Неговата колежка, 25-годишната сътрудничка Мери Кейт Виконт оценява това, че е в непосредствена близост до по-възрастни колеги.

"Чувствам, че на този етап от кариерата си съм в състояние да се уча директно от наистина талантливи възрастни хора, които вършат тази работа от дълго време", каза Виконт пред Business Insider.

Кариеристките са демоде. Идва ерата на момичетата, които не бързатНовата тенденция

22-годишният Андрю Ейбрахам споделя, че мечтите му са се сбъднали, когато е получил предложение за работа на пълен работен ден в края на стажа си в Google.

Според неотдавнашно проучване Google е вторият най-престижен стаж, който трябва да имате в автобиографията си, според оценките на 13 000 професионалисти.

Като стажант, на Ейбрахам е предложена възможност за дистанционна или физическа работа в офис и той е избрал второто. Сега е програмен мениджър и споделя, че се радва на предимствата на офиса на Google в Атланта.

Офисът е чудесно място за изграждане на взаимоотношения с колегите, казва Ейбрахам, но според него е привлекателен и защото може да посещава курсове, да му правят масаж или да пие безплатно кафе от бариста на място.

За него прекарването на известно време в офиса е "най-добрият начин" за професионалистите в началото на кариерата им. Но той оценява и гъвкавостта - и възможността да работи от вкъщи, когато е необходимо.

Поколението Z затяга коланите: 73% променят живота си заради инфлациятаМладото поколение е изправено пред уникални финансови предизвикателства в сравнение с по-възрастните, отчитат експерти

26-годишната Хана Макконъхи работи на хибриден график в Microsoft, което ѝ дава "най-доброто от двата свята", казва тя пред Business Insider.

Използва времето в офиса, за да създаде връзки с колегите.

"При гъвкавата работа не е необходимо (или не искам) да влизам в офиса всеки ден - което означава, че когато съм там, съм по-целенасочена", казва Макконъхи.

Друг представител на поколението Z, Закари Тимс, 25-годишен инженер по проекти, работи в своята компания в Тексас от близо две години.

Прекарва от понеделник до четвъртък в офиса, а в петък има половин ден. Харесва забързаната обстановка в компанията и достъпа до колегите му, тъй като офисът е с отворено пространство. Според него работата би се превърнала в непосилна, ако през по-голямата част от седмицата беше от вкъщи.

"Ако не работех в офиса, нямаше да имам връзки с колегите си", казва Тимс. "Точно днес говорихме за това, че ще се присъединим към волейболна лига за развлечение, което много ме вълнува."

Поколението Z не иска да работи в промишленосттаСамо 14% биха обмислили работа в промишлеността, а 26% я приемат само като възможност за краткосрочна кариера

За поколението Z вече ходенето в офиса помага за създаването на социална мрежа - за да се предотврати самотата, която понякога идва от работата от вкъщи.

А за някои влизането в офиса всъщност не е избор. Например главният изпълнителен директор на Frontier Airlines Бари Бифъл заяви, че според него дистанционната работа прави служителите мързеливи и непродуктивни.

Разбира се, не всички работници бързат да се върнат в офиса, а някои казват, че гъвкавостта на работата от дома е променила живота им към по-добро.

Дали наистина дистанционното управление на работното място е по-добро за продуктивността и щастието на служителите, продължава да бъде гореща тема.

За работниците от поколението Z дебатът е решен, допълва BusinessInsider.