Мръсният въздух е убил над половин милион души в ЕС през 2021 г., сочат нови данни на европейския регулатор за околната среда.

Половината от смъртните случаи е можело да бъдат избегнати чрез намаляване на замърсяването до препоръчаните от здравните експерти граници, информира The Guardian.

Изследователите от Европейската агенция по околна среда обясняват 253 000 ранни смъртни случая с концентрациите на фини прахови частици, известни като PM2,5, които са надхвърлили максималните препоръчителни граници от 5µg/m3.

Други 52 000 смъртни случая са причинени от прекомерни нива на азотен диоксид и 22 000 смъртни случая - от краткосрочно излагане на прекомерни нива на озон.

Дишането е ад: Кои са градовете с най-мръсен въздух в светаВ челните места се нареди Ню Йорк - мрачно отличие, постигнато в резултат на горските пожари в Канада

„Данните, публикувани от ЕАОС, ни напомнят, че замърсяването на въздуха все още е проблем номер едно за здравето на околната среда в ЕС", съобщава Виржиниус Синкевичюс, комисар на ЕС по околната среда.

За първи път ЕАОС оценява пълната тежест на заболяванията, причинени от замърсяването на въздуха.

Освен че разглеждат суровите данни за смъртността, изследователите определят колко години населението живее със заболявания, причинени от лошия въздух.

По-чист въздух в европейските градове: Мисията (не)възможна Докато ЕС се стреми да затегне целите на блока за качеството на въздуха, местните лидери се подготвят за още по-интензивна реакция на мерките

За някои здравни проблеми, като рак на белия дроб и исхемична болест на сърцето, допълнителната стъпка за пречистване на въздуха не е променила почти нищо. Но за други, като астмата, тя разкрива високи нива на щети, които са пренебрегнати в статистиката за смъртността.

„Когато хората се разболеят от рак на белия дроб, обикновено те умират бързо", казва Алберто Гонсалес Ортис, изследовател на ЕАОС по въпросите на замърсяването на въздуха.

„Но за други заболявания - особено астма, както и диабет или хронична обструктивна белодробна болест – въздухът има важен принос за състоянието на живот с тези увреждания.“.

Пхенян е най-депресиращият град в света. Париж също е в списъкаРазбирането на глобалното разпространение на този проблем е от съществено значение за инициативите за психично здраве и системите за подкрепа

Изгарянето на изкопаеми горива, шофирането на автомобили и отглеждането на добитък освобождават големи количества токсични газове и вредни частици, които хората след това дишат.

Най-малките от тези частици, известни като PM2.5, могат да преминат в кръвообращението, откъдето се разпространяват в тялото и нанасят щети от мозъка до репродуктивните органи.

За хроничната обструктивна белодробна болест, причинена от замърсяването с PM2,5 през 2021 г., ЕАОС изчислява, че в ЕС са загубени около 150 000 години живот и приблизително толкова години инвалидност.

Разследване на The Guardian установява, че 98% от хората в Европа дишат въздух, който е замърсен до степен, в която нарушава препоръките на СЗО.

Най-голямата тежест от заболяванията, както показват резултатите на ЕАОС, пада най-вече върху населението в Източна и Югоизточна Европа.