Словенското правителство възстановява хиляди глоби, наложени на граждани, които са нарушили заповедите за носене на маски и социално дистанциране по време на пандемията.

В резултат на твърдите мерки за контрол, словенците бяха санкционирани за дребни нарушения, като това да ядат сандвич на открито.

Общата сума на издадените глоби между март 2020 г. и май 2022 г. е около 5,7 млн. евро. Съгласно законодателството, представено от настоящето правителство на страната, ще бъдат възстановени 1,7 млн. евро, които са били платени под формата на глоби, съобщава Euronews.

Всички нарушения ще бъдат премахнати от официалните досиета на хората, а производствата по принудително изпълнение на наказанията ще бъдат спрени.

Тиха пандемия: Затоплянето стимулира инвазия на смъртоносни супербактерииАнтимикробната резистентност е често пренебрегвана и нарастваща глобална заплаха

Сред десетките хиляди хора, които очакват възстановяване на сумата, е и шофьор на куриерска фирма, който натрупва известност, след като е обграден от полиция, заради това, че сваля маската си докато закусва на открито.

Кадрите, показващи мъжа, на когото е наложена глоба от 400 евро, възмущават много словенци, които смятат, че полицията е наложила прекомерни мерки за блокиране на сградата, пред която той закусва.

Приетият през септември законопроект е формулиран от министъра на правосъдието Доминика Шварц Пипан, като опит да се компенсират ексцесиите на пандемичната полицейска дейност при предишното правителство - или както тя се изразява, "несправедливостите, които бяха извършени спрямо гражданите чрез злоупотреба с наказателното право и противоконституционно и прекомерно посегателство върху правата на човека".

СЗО в тревога заради бум на болни от пневмония деца в КитайМедиите в северозападната част на страната публикуваха видеоклипове на болници, препълнени с родители и деца, които очакват прегледи.

Подобно на много други страни по света, в Словения се проведоха протести срещу някои от по-строгите мерки срещу пандемията.

Сред мерките, въведени от тогавашното правителство, бяха ограниченията за движение, групово събиране и изискването за носене на маски на открито.

На последните парламентарни избори в страната, проведени през април 2022 г., това правителство беше заменено от лявоцентристка коалиция. Сред ключовите въпроси в кампанията беше обществената тревога от политическия модел на предишния кабинет, за която много словенци се притесняваха, че води страната по път, подобен на този на Унгария на Виктор Орбан.

В нощта на избирането си настоящият министър-председател Роберт Голоб отпразнува "победата, която ще ни позволи да върнем страната към свободата".