Гигантът в сектора на недвижимите имоти и търговията на дребно Signa обяви несъстоятелност след провала в опитите за осигуряване на свежо финансиране.

Компанията на практика се превръща в най-голямата жертва на срива в сектора на недвижимите имоти в Европа, отбелязва Reuters.

Контролирана от австрийския магнат Рене Бенко, групата е собственик на сградата Крайслер в Ню Йорк, както и на няколко престижни универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария.

В изявлението си Signa Holding заяви, че ще подаде молба до съда във Виена за започване на производство по несъстоятелност и за започване на реорганизация на групата.

"Целта е продължаване на бизнес операциите в рамките на самоуправлението и устойчиво преструктуриране на дружеството", се казва в съобщението.

Цените на жилищата в Германия удариха рекордно дъноПрез второто тримесечие на годината цените са рекордно евтини, като това се дължи на високите лихвени проценти и нарастващите разходи за материали

Най-рязкото покачване на разходите за заеми в 25-годишната история на еврото доведе до спад на цените на имотите в Германия, където е съсредоточена голяма част от дейността на групата, отбелязва Reuters.

Signa Holding посочи като причина за създалата се ситуация външните фактори, които влияят на бизнеса с недвижими имоти и натиска, който оказват търговските вериги.

Групата, която оценява активите си на 27 млрд. евро, е съставена от множество дъщерни дружества. Изпадането й в несъстоятелност поставя под въпрос няколко престижни строителни проекта в Германия, включително една от най-високите сгради в страната.

Компанията отбелязваше стабилен напредък по планирания 64-етажен небостъргач Elbtower в Хамбург, докато не спря да плаща на строителя, а той от своя страна прекрати работата по проекта. Строителството е спряно и на пет други обекта на Signa в Германия.

Най-високата сграда в Хамбург като символ на строителната криза в ГерманияНейната стойност се оценява на 1,3 млрд. евро след завършването ѝ, но предизвикателствата са много

Signa е длъжник на няколко банки, включително швейцарската Julius Baer и австрийската Raiffeisen Bank International. BayernLB и Helaba, регионалните банки с държавна подкрепа за две от най-богатите германски провинции - Бавария и Хесен, също са отпуснали на групата по няколкостотин милиона евро, твърдят запознати.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е в разгара на криза в сектора на недвижимите имоти, след като рязкото повишаване на лихвените проценти и разходите за строителство принудиха някои предприемачи да обявят несъстоятелност. Сделките бяха замразени, а цените паднаха.

Рекорден брой са анулираните проекти за жилищно строителство в ГерманияПри допитване, проведено през август, 20,7% от анкетираните строителни компании са съобщили за прекратени проекти за жилищни сгради

В продължение на години секторът на недвижимите имоти беше в основата на германската икономика, като на него се падаше около една пета от производството и едно от всеки десет работни места. Благодарение на ниските лихвени проценти милиарди бяха вложени в недвижими имоти, които се считаха за стабилни и сигурни, допълва Reuters.