Франция ще забрани пушенето на плажове и обществени паркове, заяви министърът на здравеопазването на страната във вторник, представяйки поредица от мерки, докато правителството се стреми да предотврати 75 000 смъртни случая, свързани с тютюнопушенето, годишно.

Мерките - част от правителствен план за борба с тютюнопушенето - имат за цел да създадат "поколение без тютюн до 2032 г.", посочва CNN.

Говорейки на пресконференция във вторник, френският здравен министър Орелиен Русо каза, че пушенето на плажове, в обществени паркове, гори и някои други обществени места, включително в близост до училища, скоро ще бъде забранено във Франция.

Министърът не посочи точен график, но в разговор с BFMTV, свързана със CNN, той намекна, че хората може да бъдат глобени още през следващата година.

Русо също така обяви постепенно увеличение на цените на цигарите, като каза, че една кутия ще струва 12 евро през 2025 г. и 13 евро до 2027 г.

Франция вече заяви през септември, че ще забрани електронните цигари за еднократна употреба.

„Това, което искаме с този план, е да спрем да омаловажаваме пушенето“, каза Русо пред BFMTV.

„Забавният, развлекателен аспект на тютюнопушенето трябва да изчезне“, продължи той, добавяйки, че „200 предотвратими смъртни случая, свързани с тютюнопушенето на де е число, с което не трябва да свикваме.“