Microsoft ще има място в борда на OpenAI без право на глас, съобщават от компанията.

Този ход, пише CNBC, потушава някои от оставащите въпросителни относно интереса на Microsoft към стартъпа след бурния месец, в който контролиращият нестопански съвет на компанията уволни и след това отново назначи главния изпълнителен директор Сам Алтман.

Перспективите на OpenAI са преплетени с Microsoft, откакто софтуерният гигант инвестира 13 млрд. долара в разработчика на ChatGPT и интегрира моделите ѝ за изкуствен интелект в Office и други свои платформи. Досега обаче технологичният гигант нямаше официално представителство в борда на директорите, който контролира стартъпа. Именно заради това Microsoft се оказа изненадана, когато се развихри сагата около Алтман.

"Явно направихме правилния избор, като решихме да си партнираме с Microsoft. Развълнуван съм от това, че новият ни управителен съвет ще ги включи като наблюдател без право на глас", коментира Алтман, като добавя, че OpenAI не е загубила нито един служител при сътресенията.

„Стани и се състезавай“: Сатя Надела като победител във фиаското на OpenAIГлавният изпълнителен директор на Microsoft направи огромен залог в най-горещата компания за AI в света. Сега той е още по-близък с лидера ѝ Сам Алтман


По думите на Алтман бордът на директорите - включващ бившия главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс и главния изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело - ще изгради нов тип управление на стартъпа.

Мира Мурати, която беше главен технически директор на OpenAI и за кратко беше назначена за временен главен изпълнителен директор по-рано този месец, отново заема старата си позиция. Грег Брокман също се връща като президент на OpenAI.

Тейлър, който ще оглави новия борд, заявява в съобщение, публикувано на уебсайта на OpenAI, че е съсредоточен върху "укрепването на корпоративното управление на OpenAI". В последваща публикация в X той добавя, че ще напусне борда, след като бъде напълно окомплектован и компанията бъде стабилизирана.

"Както съобщих на колегите от борда и на ръководството, когато тези преходни задачи бъдат завършени, възнамерявам да се оттегля и да оставя надзора на OpenAI в добрите ръце на колегите от борда", пише Тейлър в X.

Дивата седмица на OpenAI: Обрати като в сценарий от ранна версия на ChatGPTДраматичните обрати се развиха дни след като OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, на която представи нови версии на ChatGPT


Кой е в борда

Повечето членове на управителния съвет, включително съоснователят и главен учен Иля Суцкевер, които участваха в детронирането на Алтман, напускат управителние съвет.

А причините за уволнението на Алтман остават неясни, въпреки че бордът се позова на липсата на прозрачност, проблеми, свързани с така наречената "безопасност на изкуствения интелект", и дебати за това дали компанията трябва да забави развитието на технологията.

„Хелън Тонер, която е член на борда на OpenAI от 2021 г., подаде оставка от поста си в сряда. В публикация в X тя написа: "За да бъдем ясни: решението ни беше свързано със способността на борда на директорите ефективно да контролира компанията, което беше наша роля и отговорност. Въпреки че имаше спекулации, ние не бяхме мотивирани от желание да забавим работата на OpenAI", пише още CNBC.

В продължение на почти пет години Тонер е била директор по стратегията на Центъра за сигурност и нови технологии в Джорджтаун, а също така е прекарал известно време в Центъра за управление на изкуствения интелект към Оксфордския университет.

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него


"Изграждането на системи за AI, които са безопасни, надеждни, справедливи и могат да се тълкуват, е огромен проблем", заявява Тонер пред Journal of Political Risk миналата година. "Организациите, които изграждат и внедряват AI, ще трябва също така да признаят, че побеждаването на конкурентите им на пазара е безполезно, ако системите, които използват, имат бъгове, проблеми със сигурността или са непредсказуеми."

В публикация в X Алтман потвърждава и оставката на Таша Макколи, която беше член на борда на OpenAI от 2018 г. и старши научен сътрудник по управление в Rand Corporation.

"Интересите на компанията и нейната мисия винаги са на първо място", пише Алтман в публикация в X. "Ясно е, че между мен и членовете на борда имаше истински недоразумения. От моя страна е изключително важно да се поучим от този опит и да приложим наученото, докато се движим напред като компания. Приветствам независимия преглед на всички скорошни събития от страна на борда. Благодарен съм на Хелън и Таша за приноса им за укрепването на OpenAI."