"За първи път от над 20 години насам ноември ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила и ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6%, което съвсем спокойно ни позволява да сме в рамките на 3% дефицит за декември.

Мерките за събиране на данъците започват да дават резултат".

Това обяви в парламента министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА. Той коментира, че голямата част от фискалните мерки са влезли в сила на 5 октомври и събираемостта се е вдигала значително.


Правителството прие параметрите на държавния бюджет за 2024 годинаЗапазват се целите на фискалната политика дефицитът да бъде в рамките на фискалните правила и ограничения по националното и европейското законодателство По-рано той се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов, един от лидерите в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Поводът беше изработването на регламент, по който да се случват назначенията в регулаторните органи и вчерашният избор на подуправител на НЗОК. Ще отправим молба управителят и подуправителят на НЗОК да направят крачка назад - да подадат оставки, заявиха Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, цитирани от БТА. С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководството на НЗОК, ще отправим молба към управителя и подуправителя да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях, за да можем да стартираме процедурата на чисто, посочи Христо Иванов.

Парламентът избра Момчил Мавров за подуправител на НЗОКМандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г. Проведохме среща във връзка с вчерашното гласуване, което създаде проблем, както знаете, ние от самото начало полагаме усилие да не допускаме плаващи мнозинства. Мнозинството, което подкрепи кабинета Денков - Габриел, трябва да взема решения заедно по ключовите въпроси на управлението и по излъчването на регулаторите, заяви Христо Иванов. В този разговор стигнахме до решение, че вчерашната процедура не е добър пример, коментира Христо Иванов. Затова се разбрахме да започнем разговор по регламент за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, който регламент да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението. Ще отнеме време да договорим регламента, но необходимостта от този регламент е потвърдена, затова излизаме пред вас да ви го съобщим, допълни Иванов. След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули в политиката води дотам, че всички потъваме в една говорилня, проведохме час и половина разговор, обясни Бойко Борисов. Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да подадат оставка и, с целия пакет регламент как ще се избират оттук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме, добави той.

Денков: Готови сме за Шенген. Най-големият риск е в пленарната зала„Присъединяването на страната към Шенгенското пространство остава един от най-важните приоритети за България“, каза премиерът Христо Иванов и Бойко Борисов потвърдиха подкрепата си към кабинета с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел. Борисов информира, че Асен Василев е съобщил, че последния месец има с над милиард повече събрани приходи от ДДС и в момента дефицитът е 0,6 на сто. Борисов посочи, че разговорът с Асен Василев е бил конструктивен.