Стрийминг платформата Spotify се готви да освободи 17% от работната си сила или около 1500 служители, докато ускорява натиска си за рентабилност и печалба.

Главният изпълнителен директор Даниел Ек е обявил съкращенията в имейл до екипа на базираната в Стокхолм компания в понеделник, пише The Wall Street Journal.

Въпреки досегашните усилия за намаляване на разходите, Ек казва, че Spotify все още харчи твърде много пари. Компанията за аудио стрийминг беше притисната от по-бавния икономически растеж, както и от увеличенията на лихвените проценти, които направиха вземането на кредити по-скъпо, добавя той.

„Spotify на утрешния ден трябва да бъде дефиниран чрез безмилостна изобретателност в начините, по които оперираме, правим иновации и се справяме с проблеми“, пише още Ек в писмото до служителите на компанията.

Spotify, подобно на други технологични компании, нарасна по размер и обхват по време на пандемията, като броят на служителите почти се удвои през последните три години до повече от 8000 души в резултат на наемане и придобивания. Тъй като инвеститорите са се фокусирали повече върху рентабилността, отколкото върху растежа, много компании в стрийминг сегмента агресивно намаляват разходите.

Spotify ще препоръчва подкасти и аудиокниги с помощта на AISpotify има за цел да анализира огромната си библиотека от над 5 милиона подкаста и 350 000 аудиокниги

В Spotify това означава намаляване на инвестициите от 1 милиард долара за подкаст съдържание.

Компанията, която отчете загуба от 462 милиона евро през първите девет месеца на годината, се опитва да балансира инвестициите в нововъзникващи области като разрастващия се рекламен бизнес. Spotify също така се фокусира върху предлагането на аудиокниги, които са достъпни за абонатите в САЩ от миналия месец.

Миналата година, по време на първия си инвеститорски ден, откакто Spotify стана публична, Ек каза, че иска тя да бъде най-голямата аудио компания в света и обяви амбициозни цели за растеж, като например генериране на $100 милиарда приходи до 2030 г. Той каза, че компанията планира да достигне печалба до 2024 г.

Директор от Spotify нарече Хари и Меган измамнициКоментарът му дойде два дни след като партньорството на двойката с платформата за стрийминг приключи

Тъй като натискът на инвеститорите за постигане на тази цел за рентабилност се увеличава през последната година, Ек е казал на ръководителите да търсят начини за намаляване на разходите, посочва WSJ. Компанията очаква новият кръг от съкращения да ѝ помогне да постигне по-бързо целта си за рентабилност.

В писмото от понеделник Ек казва още, че значителните съкращения са най-добрият вариант за постигане на целите на компанията и благодари на съкратените служители за тяхната помощ за разрастването на Spotify.

„За да бъда откровен, много умни, талантливи и трудолюбиви хора ще ни напуснат“, посочва той. Служителите ще получат обезщетение, равняващо се на петмесечно възнаграждение.

Една по-проста структура ще промени начина, по който служителите на Spotify работят, и ще позволи на компанията да инвестира печалбите по-стратегически обратно в бизнеса, казва още Ек.

Spotify добавя нови потребители, но отчита загуби Шведската аудиокомпания очаква приходите да се увеличат на фона на съкращения на разходите

Spotify отчете изненадваща печалба през третото тримесечие и по-силен от очакваното растеж на абонати и потребители. Компанията повиши цената на своя абонамент в САЩ и други големи пазари през лятото – дългоочаквано увеличение, което не е довело до оттегляне на клиенти, според съобщения на компанията.

Преструктурирането бележи третия кръг от значителни съкращения в Spotify тази година, отбелязва още WSJ. През януари компанията заяви, че ще освободи около 600 служители, или 6% от персонала. През юни обяви планове за съкращаване на допълнителни 200 работни места, или 2% от работната сила.

Тези съкращения засегнаха и висшето ръководство, включително напускането на главния директор по съдържанието Доун Остроф, ключов архитект на разширяването на компанията в подкаст сегмента.