Шестият и последен сезон на "Короната" обхваща събитията от края на 90-те и началото на 2000-те години, а старата гвардия отстъпва място на новото поколение кралски особи.

Затова и отделът по костюмите на наградената с "Еми" продукция пренастройва фокуса си към модния етикет на младите персонажи, пише CNN.

"Навлизаме в новото хилядолетие с напълно различна естетика от тази, която сме виждали досега", казва главният дизайнер на костюми Сайдън Робъртс, който работи заедно с Ейми Робъртс (без роднинска връзка) по сериала на Netflix от трети сезон насам.

В центъра на тази нова вселена е тийнейджърката Кейт Мидълтън (бъдеща съпруга на престолонаследника принц Уилям), изиграна от младата актриса Мег Белъми.

Финалният сезон на драмата на Netflix се разделя на две части.

Принцеса Даяна взриви отзивите за новия сезон на „Короната“Сериалът представя непосредствените събития след фаталната автомобилна катастрофа, включително реакциите и отговорите на кралицата и Мохамед Ал Файед

Първата, която излезе на 14 ноември и обхващаше последните няколко месеца преди смъртта на Даяна, се определяше (поне по отношение на гардероба на сериала) от бански костюми и свободно облекло в стил ваканция на Сен Тропе.

Но втората, чиято премиера е на 14 декември, е изследване на Y2K (Year 2000) облеклото за британската висша класа.

В една от сцените младата Кейт Мидълтън се разхожда из университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, със силно подчертана очна линия, изрязани джинси, ботуши с висок ток и огромна бохо чанта.

"След това имаме момчетата, Хари и Уилям, с джинси и ризи, леко раздърпани и неизгладени; Хари и неговите хипи мъниста, навяващи лека препратка към Чарлз и неговите двуредни костюми", обяснява Ейми Робъртс.

"Защото целта все още е една и съща: искаме да се получи правилно. Обръщаме толкова внимание на това как точно седят тези дънки на Кейт Мидълтън, колкото на талията на принцеса Маргарет през 1962 г.", добавя дизайнерът.


Facebook/ The Crown

Пресъздаването на близкото минало обаче е по-трудно, отколкото може да се предположи.

"В известен смисъл, това време е доста сложно от гледна точка на костюмите, тъй като не е достатъчно епохално, за да има обширно количество в една къща под наем. Те имат много неща от 60-те години или от Елизабетинската епоха, но 2000 г. не е достатъчно далеч, за да проявят интерес, но също така не е достатъчно съвременно, за да се надяваш, че всичко необходимо е в магазините. Нужно е известно търсене на подходящите артикули.", категорични са дизайнерите.

За щастие, брандовете с удоволствие помагат.

Точно както марката за бански Gottex, благотворителната организация Британска белодробна фондация и дори Харвард се намесват, за да пресъздадат отдавна спрените от продажба модели, носени от Даяна в сериала, британската марка за обувки Penelope Chilvers, чиито модели са носени от истинската Кейт през 2004 г., се свързва директно с екипа, предлагайки да предостави ботуши за сериала.

Тяхната мисия отвежда Сайдън до големи онлайн хранилища за винтидж оферти: (за първи път в сериала) и eBay.

"Имам голям късмет, че сред младите хора се наблюдава един вид възраждане на Y2K-началото на 2000-те години, те всички се занимават с това сега", каза дизайнерът.


Facebook/ The Crown

Depop осигурява една от визиите, с които Сайдън най-много се гордее този сезон: това не е прозрачната рокля, която Кейт носи на модно ревю в "Сейнт Андрюс" (според слуховете това е моментът, в който тя за първи път е привлякла вниманието на Уилям), а перфектният чифт дънки за младата Кейт, с влачещи се по земята крачоли, които бяха последен писък на модата в началото на новото хилядолетие.

Често радостта от перфектната находка е свързана както с ефекта, който тя оказва върху актьора, така и с начина, по който тя помага за създаването на сцената. И носейки дънките за първи път, Белами се преобрази, "почувства се уверена да бъде Кейт", каза Ейми.

"Това е голяма част от работата с актьорите - ти си там, за да помагаш да влязат напълно под кожата на персонажа", допълва дизайнерът.