Нова снимка на британския престолонаследник принц Джордж беше публикувана по повод 10-ия му рожден ден днес (22 юли).

"Принцът и принцесата на Уелс имат удоволствието да споделят нова снимка на принц Джордж преди десетия му рожден ден", се казва в изявление на двореца Кенсингтън, разпространено вчера до медиите, цитирано от CNN.

Принц Джордж позира в карирана риза, докато седи на откритите стълби в Уиндзор.

В разрез с традицията, снимката е направена от Мили Пилкингтън, а не от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която често снима децата си на техни предишни рождени дни, отбелязва BBC.

Принц Джордж току-що завърши първата си година в новото си училище - Lambrook School в Бъркшир. Той започна да учи там заедно с по-малката си сестра Шарлот и брат си Луи през септември миналата година, след като семейството се премести в Уиндзор.

Първите няколко седмици от лятната ваканция бяха изпълнени със събития. Миналата неделя малкият принц посети кралската ложа на Уимбълдън и проследи на живо как Карлос Алкарас спечели титлата в двубой срещу Новак Джокович. Заедно с Джордж в ложата бяха родителите му и 8-годишната Шарлот.

Няколко дни по-рано Джордж и другите две деца на Кейт и Уилям посетиха частно авиошоу в RAF Fairford, Глостършир, отбелязва BBC. В началото на месеца първородният наследник на принц Уилям беше заснет с баща си на игрището за крикет в Lord's.

Британският принц Джордж празнува деветия си рожден ден (снимки)Британският престолонаследник принц Джордж празнува деветия си рожден ден днес

Принц Джордж се роди на 22 юли 2013 г. в болница "Сейнт Мери" в Лондон.

Като първо дете на тогавашните херцог и херцогиня на Кеймбридж той беше трети в линията за наследяване на трона и новината за раждането му беше отпразнувана по целия свят.

С днешна дата, след заемането на престола от дядо му крал Чарлз Трети, принц Джордж се нарежда на второ място в линията на британските престолонаследници.