Технологичният гигант Meta Platforms започва да криптира от край до край съобщенията в платформите Facebook и Instagram, съобщава The Wall Street Journal.

За потребителите на социалната мрежа Facebook и свързаното с нея приложение Messenger това ще започне да се случва от тази седмица.

Директните съобщения в Instagram също ще бъдат обхванати от криптирането по подразбиране малко по-късно, вероятно през новата година, според източници на WSJ.

Промяната означава, че на потребителите на Facebook и Instagram няма да им се налага сами да активират криптирането, което позволява съобщенията да бъдат виждани само от този, който ги изпраща, и от адресатите им.

Meta, чиято платформа WhatsApp вече криптира съобщенията, твърди, че автоматичното пренасочвани на потребителите към криптирането от край до край гарантира защитата на потребителите от хакери, измамници и престъпници.

Компанията вече пусна криптиране като допълнителна услуга, която двама или повече потребители могат да изберат да използват във Facebook или Instagram. Сега започва да тества преобразуването в криптирани съобщения по целия свят, въпреки че заяви в сряда, че може да отнеме известно време, докато функцията бъде актуализирана за всички потребители на Messenger.

Походът на пазачите: IT гиганти тръгват срещу дигиталния контрол в ЕвропаAlphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft се смятат за компании

Докато правоприлагащите органи и други институции изразяват загриженост, много защитници на неприкосновеността на личния живот отдавна настояват технологичните компании да включат криптиране от край до край, което предпазва комуникациите от външни лица - включително престъпни хакери и шпиони, както и служители по сигурността на компанията и правоприлагащи органи.

Сред защитниците на неприкосновеността на личния живот, подкрепящи усилията на Meta за криптиране, е Американският съюз за граждански свободи, който заяви тази година, че „подобренията на компанията в комуникационната сигурност чрез услугите, използвани от милиони, са отдавна закъснели“.

От друга страна правоприлагащите органи от години изразяват загриженост, че криптирането ще попречи на усилията им да се борят с престъпността – от експлоатация на деца до тероризъм – като предотвратява дори одобрения от съда достъп до потенциално незаконни комуникации. През 2019 г. Уилям Бар, тогавашният главен прокурор на САЩ, писа на Meta да отложи плановете за криптиране от съображения за обществена безопасност.

ЕС даде срок на Meta до 22 декември за мерките срещу насилието над деца В противен случай, компанията на Марк Зукърбърг рискува да се превърне в обект на официално разследване

В публикация в блога на платформата от сряда за промените в криптирането във Facebook и Messenger Meta не адресира директно опасенията на правоприлагащите органи, но посочва: „Работихме в тясно сътрудничество с външни експерти, академици, застъпници и правителства, за да идентифицират рисковете и да изградят смекчаващи мерки, гарантирайки, че поверителността и безопасността вървят ръка за ръка.“

Тази година Virtual Global Taskforce, международна коалиция от 15 правоприлагащи агенции, включително Федералното бюро за разследване, призова технологичните компании да преосмислят плановете за криптиране, които не отчитат опасенията за безопасността на децата. Коалицията се противопоставя по-специално на плановете за криптиране на Meta, като ги нарече целенасочен избор, който влошава системите за безопасност, особено по отношение на детските потребители.

Токсични алгоритми: Как безобидната реклама в Instagram води до педофилияЕксперимент на WSJ разкрива, че алгоритмите на Instagram могат да събират съдържание със сексуална насоченост на деца

Ходът на компанията идва, докато работи за справяне с широко разпространените проблеми с безопасността на децата във Facebook и Instagram. Meta създаде работна група това лято, след като The Wall Street Journal съобщи, че алгоритмите на Instagram са свързвали и популяризирали огромна мрежа от акаунти, позволяващи купуване на сексуално съдържание за непълнолетни.

Meta възнамерява да включи акаунти на непълнолетни в своята програма за криптиране от край до край, казват източниците на WSJ.

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца заяви, че се противопоставя на усилията за криптиране, които не позволяват изключения за откриване на сексуална експлоатация на деца.

Ако Meta внедри криптиране от край до край „без възможност за откриване на изображения на деца, които са сексуално експлоатирани, това ще бъде опустошителен удар за тяхната защита“, казват от центъра.