Испанският министър на финансите Надя Калвиньо поема ръководството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), след като 27-те финансови министри от ЕС днес официално одобриха нейното назначение .

След конкурс, продължил няколко месеца, Калвиньо спечели надпреварата за президентския пост пред Маргрете Вестагер, която се оттегли от длъжността на еврокомисар по цифровите технологии и конкуренцията, за да се включи в битката за финансовата институция, отбелязва Politico.

Надя Калвиньо е 55-годишна, майка на четири деца, убедена защитничка на правата на жените и ще стане първата жена и първият испански гражданин начело на ЕИБ, допълва Reuters.

Тя ще отговаря за отпускането на милиарди евро заеми за големи инфраструктурни проекти в цяла Европа и ще играе ключова роля във възстановяването на Украйна и осигуряването на финансиране за климата през следващите години.

Петима ще се борят за управител на огромната инвестиционна банка на ЕСEIB се смята за най-голямата многостранна финансова институция в света по размер на активите

Калвиньо ще започне работа в базираната в Люксембург централа на 1 януари 2024 г. – датата, на която изтича мандатът на настоящия ръководител – 72-годишният германски икономист Вернер Хойер.

Под ръководството на Хойер от 2012 г. насам ЕИБ увеличи капитала и заемите си за инвестиции в чиста енергия и сигурност в Европа и финансира разработването на ваксини срещу COVID-19.

"Благодарна съм и за мен е чест, че получих подкрепата на колегите си министри на финансите да застана начело на Европейската инвестиционна банка", заяви Калвиньо пред репортери в Брюксел.

"ЕИБ ще има още по-важна роля занапред за финансирането на зеления преход, за осигуряването на финансова подкрепа за възстановяването на Украйна, както и за подкрепата на ролята на Европа в света.", подчерта тя.

Надпревара за влияние: Кой ще контролира борбата с прането на пари в ЕвропаСлед поредица от банкови скандали ЕС иска да затегне правилата си за мръсни пари, но сблъсква с проблема къде да настани 400-те служители, които ще ги контролират

Калвиньо получи сериозна подкрепа за спечелването на поста, след като белгийският министър на финансите Винсент Ван Петегем, който председателстваше процеса на подбор, одобри кандидатурата ѝ в писмо до финансовите министри на ЕС миналия петък и им даде срок до понеделник да представят възраженията си.

"Сигурен съм, че Надя ще бъде много добър председател", заяви Ван Петегем пред репортери в Брюксел. "Разбира се, имаше петима отлични кандидати, но с Надя имаме силен следващ президент на ЕИБ."

Надя Калвиньо е бивш служител на Европейската комисия, била е генерален директор на бюджетния отдел.

От юни 2018 г., когато социалистът Педро Санчес за първи път стана министър-председател, тя е министър на икономиката - пост, който в Испания обхваща много аспекти на публичните финанси.

Възприемана широко като технократ, тя е държавен служител от кариерата и не е член на партията на Санчес. Именно тя оглави икономическия отговор на Испания на пандемията с безпрецедентен пакет от 200 млрд. евро през 2020 г. и управляваше прилагането на финансовата помощ на Европейския съюз.

Санчес отново е премиер на Испания в крехка коалиция с цената на амнистия Депутати социалисти бяха преследвани и замервани с яйца от недоволни избиратели

През 2019 г. Калвиньо беше кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, но крайна сметка загуби от българката Кристалина Георгиева.

През 2020 г. кандидатурата ѝ за председател на органа, представляващ финансовите министри от еврозоната, също завърши с неуспех, припомня Politico.

Със споразумението от петък висшият пост в ЕС е поверен на социалистически кандидат от южна държава. Това може да повлияе на преговорите за други ключови позиции в Брюксел, които ще бъдат определени от лидерите след европейските избори догодина, отбелязва изданието.

В битката за ЕИБ, испанският финансов министър се радваше на подкрепата на двете най-могъщи държави в ЕС.

Германският канцлер Олаф Шолц се обяви в подкрепа на Калвиньо по време на срещата на висшите европейски социалистически лидери в Испания през ноември. Франция не подкрепи публично нито един кандидат, но е публична тайна, че симпатиите на Париж клоняха към Калвиньо.