Британският орган за защита на конкуренцията е стартирал първоначална проверка на огромната инвестиция на Microsoft в OpenAI, създател на ChatGPT. Това е и първият голям регулатор, който сигнализира за потенциални рискове за конкуренцията във връзка с отношенията на технологичния гигант с една от най-важните компании за изкуствен интелект днес, съобщава CNBC.

В изявление от петък Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) посочва, че търси становища от заинтересованите страни, за да разгледа въпроса дали инвестицията на Microsoft в OpenAI на стойност 10 млрд. долара е довела до "съответна ситуация на сливане", при която две или повече предприятия са престанали или ще престанат да бъдат различни структури в резултат на сделката.

CMA добавя, че темпото, с което AI се разраства, е "ненадминато в икономическата история" и че напредъкът в т.нар. фундаментални модели, които описват инструменти за AI с общо предназначение като ChatGPT, представлява "ключов момент в развитието на тази трансформираща технология".

Microsoft ще сближава Пекин и Вашингтон по темата за изкуствения интелектВ сряда президентът на Microsoft Брад Смит се срещна с министъра на търговията на Китай Уанг Вентао


Регулаторният орган акцентира също така, че ще провери дали партньорството на Microsoft с OpenAI е довело до придобиване на контрол - с други думи, ситуация, при която едно дружество има съществено влияние, фактически контрол или повече от 50% от правото на глас в друго предприятие.

"Поканата за коментар е първата част от процеса на събиране на информация от CMA и предхожда започването на разследването от фаза 1, което ще се случи едва след като организацията получи необходимата информация от страните по партньорството", посочва Сорча О'Карол, старши директор по сливанията в CMA.

В отговор на изявлението на CMA президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит прави препратка към придобиването на британската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind от Google през 2014 г., като заявява, че партньорството на Microsoft с OpenAI не прилича на тази сделка.

Microsoft влиза в борда на OpenAIПовечето членове на управителния съвет, които участваха в детронирането на Алтман, напускат


"От 2019 г. насам създадохме партньорство с OpenAI, което насърчи повече иновации и конкуренция в областта на изкуствения интелект, като същевременно запази независимостта и на двете компании", категоричен е той. "Единственото нещо, което се е променило, е, че Microsoft вече ще има наблюдател без право на глас в борда на OpenAI, което е много различно от придобиване като покупката на DeepMind от Google във Великобритания. Ще работим в тясно сътрудничество със CMA, за да предоставим цялата необходима информация."

Отделно от това CMA прави преглед на индустрията на изкуствения интелект, за да прецени какви рискове и възможности откриват фундаменталните модели, както и какви принципи трябва да се прилагат към технологията, за да се предотвратят нарушения на правилата за конкуренция и защита на потребителите.