Глобалната треска за следващата вълна на генеративен изкуствен интелект увеличава обществения интерес към един често пренебрегван, но изключително важен екологичен проблем: разширяващия се воден отпечатък на технологините гиганти.

Много компании от мащаба на Microsoft и Google неотдавна съобщават за значителен ръст в потреблението си на вода и според изследователите един от основните виновници за това е надпреварата за капитализиране на следващата вълна на изкуствения интелект, пише CNBC.

Шаолей Рен, изследовател от University of California, Riverside, публикува през април проучване, в което изследва ресурсите, необходими за работата на популярни генеративни модели на AI като ChatGPT на OpenAI.

Рен и колегите му установяват, че ChatGPT поглъща 500 милилитра вода на всеки 10 до 50 подкани, в зависимост от това кога и къде е разположен моделът. И стотиците милиони потребители месечно, които задават въпроси на популярния чатбот, бързо показват колко "жадни" могат да бъдат моделите.

ChatGPT За обучението на GPT-3 Microsoft може да е консумирал невероятните 700 000 литра вода


Авторите на проучването предупреждават, че ако не се обърне достатъчно внимание на нарастващия воден отпечатък на моделите, този проблем може да се превърне в основна пречка пред социално отговорното и устойчиво използване на технологията в бъдеще.

"Като цяло обществеността става все по-информирана и наясно с проблема с водата и ако научи, че големите технологични компании отнемат водните ѝ ресурси, това няма да се хареса на никого", заявява Рен пред CNBC. "Мисля, че през следващите години ще станем свидетели на повече сблъсъци относно използването на вода, така че този вид риск ще трябва да бъде поет от компаниите“.

Скрити разходи

Центровете за данни са част от жизнената сила на големите технологични компании, а за да работят те безпроблемно се изисква много вода.

За Meta, например, тези центрове за данни с мащаба на склад генерират не само най-голям процент от потреблението на вода, но и лъвския пай от потреблението на енергия и емисиите на парникови газове.

Могат ли големите AI модели да се превърнат в екологичен проблем?Според изследователи генерирането на една снимка има въглероден отпечатък колкото зареждането на смартфон


Затова и през юли протестиращи излизат по улиците на столицата на Уругвай, за да се противопоставят на плана на Google за изграждане на център за данни. Предложението предвижда използването на огромни количества вода в момент, когато южноамериканската страна страда от най-голямата суша от 74 години насам. Тогава Google заявява, че проектът все още е в проучвателна фаза и подчертава, че устойчивостта остава в основна мисия за компанията.

В последния доклад на Microsoft за устойчивостта на околната среда американската технологична компания разкрива, че глобалното ѝ потребление на вода се е увеличило с повече от една трета между 2021 и 2022 г., като възлиза на близо 6,3 милиарда литра. Това означава, че годишното потребление на вода от Microsoft би било достатъчно да напълни повече от 2500 плувни басейна с олимпийски размери.

В същото време за Google общото потребление на вода в центровете за данни и офисите му възлиза на 20,7 млрд. литра през 2022 г., което е с 21% повече в сравнение с предходната година.

И двете компании работят за намаляване на своя воден отпечатък и за превръщането си във "водоположителни" до края на десетилетието, което означава, че се стремят да възстановяват повече вода, отколкото използват.

Пекин увеличава изчислителната си мощ с 50% до 2025 Китай иска да разполага с изчислителен капацитет, равняващ се на 300 екзафлопа, при 197 в момента


Забележително е обаче, че последните им данни за потреблението на вода са оповестени преди пускането на съответните им конкуренти на ChatGPT. Изчислителната мощност, необходима за функционирането на Bing Chat на Microsoft и Google Bard, може да означава значително по-високи нива на потребление на вода през следващите месеци.

"При изкуствения интелект се наблюдава класическият проблем с технологиите, при който се повишава ефективността, но след това се появява ефект на отскок с използването на повече енергия и ресурси", казва Сомия Джоши, ръководител на отдел "Глобални програми, климат и системи" в Стокхолмския институт за околната среда. „И когато става въпрос за вода, виждаме експоненциално нарастване на използването на вода само за охлаждане на някои от машините, които са необходими, като тежки изчислителни сървъри и големи езикови модели , използващи все по-големи и по-големи количества данни. Така че, от една страна, компаниите обещават на клиентите си по-ефективни модели, но това идва със скрити разходи, когато става въпрос за енергия, въглерод и вода“, добави тя.