Производителят на култовата за много геймъри игра Fortnite Epic Games спечели високопрофилно антитръстово съдебно дело срещу Google, в което твърди, че магазинът за приложения на технологичния гигант функционира като незаконен монопол. Ако решението бъде потвърдено, това може да доведе до сътресения в цялата икономика на магазините за приложения.

Съдебните заседатели, пише Reuters, се произнесоха в полза на Epic по всички точки след повече от месец съдебен процес, в който гейминг компанията обвинява Google в потискане на конкурентите и начисляване на неоправдано високи такси в размер до 30% на разработчиците на приложения. През януари се очаква съдът да започне работа по това какви средства за правна защита да приложи по казуса.

Решението е зашеметяващо поражение за Google, която заедно с Apple управлява един от най-големите магазини за приложения в света. Ако решението се потвърди, то има потенциала да даде на разработчиците повече влияние върху начина, по който се разпространяват приложенията им, както и върху това как и колко печелят от тях.

Потребители съдят Google за 5 млрд. долара заради проследяване в интернетИскът обхваща потребителите на търсачката от 1 юни 2016 г. насам


В своя позиция от Google заявяват, че ще обжалват решението.

"Ще продължим да защитаваме бизнес модела на Android и ще останем дълбоко ангажирани с нашите потребители, партньори и по-широката екосистема на Android", посочва Уилсън Уайт, вицепрезидент по правителствените въпроси и обществената политика в Google.

В понеделник главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини приветства решението в социалната мрежа X.

Твърденията на Epic по делото включват и обвинение, че Google незаконно свързва Play Store и услугата си за фактуриране, което означава, че разработчиците са длъжни да използват и двете, за да бъдат включени техните приложения в магазина на технологичния гигант.

ЕК задължава Google да разформирова рекламния си бизнес? Комисията обвинява компанията в злоупотреба с господстващо положение в сектора на онлайн рекламата


Макар че Play Store представлява много по-малка част от приходите на Google в сравнение с най-печелившия ѝ бизнес с интернет търсене, той е символично важен като централна част от милиарди мобилни телефони и таблети. След това решение е възможно Google да бъде принудена да пусне повече магазини за приложения в устройствата, задвижвани от Android, и да загуби приходите си от частта, която получава от вътрешните покупки в рамките на самите приложения.

"Днешната присъда доказва, че практиките на Google в областта на магазините за приложения са незаконни и те злоупотребяват с монопола си, за да извличат прекомерни такси, да задушават конкуренцията и да намаляват иновациите", категорични са от Epic, а адвокатът на компанията Гари Борнщайн добавя:

"Съдебният процес хвърли много ярка светлина върху това, което Google е направила, за да влоши конкуренцията. Компанията систематично блокира алтернативните магазини за приложения“.

Иначе това не е първото подобно дело, заведено от Epic. През 2020 г. компанията входира сходен иск срещу Apple, но през септември 2021 г. американски съдия до голяма степен се произнесе в полза на производителя на iPhone.