Изгубени на дъното на океана, потулени в архивите на библиотека или скрити зад кухненска стена – откритията в изкуството, археологията и литературата за 2023 година обхващат изумителен диапазон.

Някои от тях бяха загадки от десетилетия, а други датираха от доста по-отдавна - да речем, 6 000 години, пише CNN и представя някои от най-значимите открития за годината.

Мечът на 3000 години, който все още блести

Понякога е необходимо малко въображение, за да си представим хилядолетен артефакт в пълния му блясък - но не така стоят нещата с осмоъгълен меч, намерен все още блестящ в баварски гроб през юни тази година.

Мечът, за който се смята, че е на повече от 3000 години, от Средната бронзова епоха, беще открит в Донау-Рис, Германия, заедно с останките на трима души.

По-късно беше потвърдено, че става дума за истинско оръжие, а не за церемониално или декоративно, като "центърът на тежестта в предната част на острието показва, че то е балансирано главно за сечене".

Откриха съкровища в изгубена келтска столица Крепост от бронзовата епоха във Франция може да е изгубена келтска столица, твърдят археолози, след като откриват в нея различни съкровища, сред които бижута, оръжия и части от колесници

Изкуствен интелект в дълбоките архиви

Авторът на испанска пиеса от XVII в. остава загадка в продължение на векове - докато през януари технологията на изкуствения интелект не я идентифицира като произведение от края на кариерата на един от най-известните творци в страната – Феликс Лопе де Вега.

Изследователите от Националната библиотека в Испания използват изкуствен интелект, за да препишат около 1300 анонимни ръкописа и книги и да ги сравнят с произведения на известни автори, когато правят откритието.

Испанският драматург от епохата на Златния век пише "La francesa Laura" или "Французойката Лаура" в годините преди смъртта си през 1635 г. Пиесата е история за любов, ревност и отрова, когато наследникът на френския трон се влюбва в Лаура, съпруга на граф.

Може ли AI да притежава авторски права за произведения на изкуството?Ученият Стивън Талер е кандидатствал за патенти за своя DABUS и в други държави, но отново без успех

Разгаданата рок мистерия

Кой е мъжът, носещ сноп пръчки на обложката на албума на Led Zeppelin от 1971 г.?

След половин век самоличността му е разкрита - това е земеделец от късновикторианската епоха, съобщава музеят на Уилтшир в Югозападна Англия, след като гостуващ научен сътрудник открива оригиналното изображение на фотографа Ърнест Хауърд Фармър.

Смята се, че портретът е на вдовец на име Лот Лонг или Лонгиър, живял в град Мере през XIX век и е част от по-голям албум със селски сцени, на лелята на фотографа.

А как един портрет се е превърнал в главното изображение на "Led Zeppelin IV"? Това е антикварна находка, направена от вокалиста на групата Робърт Плант в магазин в Бъркшир, Южна Англия.

Изгубената история на Труман Капоти

Прочутият американски писател Труман Капоти получи изненадващо посмъртно допълнение към творчеството си, след като редактор от списание The Strand се натъква на неизвестен досега разказ в един от тефтерите му.

Андрю Ф. Гъли открива по време на посещението си в библиотека "Още един ден в рая" - разказ за разочарована американка, която използва наследството си, за да си купи вила в Сицилия.

Заедно с наследници на писателя, екип работи по дешифрирането на историята, която според Гъли е написана с "много предизвикателен" почерк.

"Тези библиотеки разполагат с милиони и милиони страници от най-различни писатели. Така че, знаете ли, мога само да предполагам, че понякога някои от тези неща могат просто да бъдат пропуснати", казва редакторът.

Най-древните плетени сандали

Когато през 70-те години на миналия век за пръв път е направена въглеродна датировка на 22 плетени сандала, открити от испански миньори през 1857 г., се смята, че те са на около 5000 години.

Но нов анализ на Автономния университет на Барселона и Университета Алкала в Испания установява, че тази оценка е закъсняла с около 1000 години. През септември изследователите обявиха, че обувките, изработени от растителни влакна, всъщност са най-старите известни европейски обувки.

Чанта, по-малка от кристалче сол, беше продадена за 63 000 долараЕдва видима за човешкото око, флуоресцентната жълто-зелена чанта е базирана на популярен дизайн на Louis Vuitton

Запазени благодарение на сухите условия в пещера в Южна Испания, заедно с асортимент от кошници от влакна и други изделия, сандалите демонстрират "способността на праисторическите общности да владеят този вид занаятчийство", според един от авторите на изследването.

Нови разкрития за Джокондата

Толкова много се спори за "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи: Коя е тя, защо се усмихва, дори къде е нарисувана.

А сега учени от Франция и Великобритания откриха ново парче от пъзела на портрета, скрито в основния слой боя.

С помощта на рентген и инфрачервена спектроскопия екипът открива минерално съединение, което се образува при смесването на масло и оловни оксиди и спомага за по-бързото съхнене на боята.

Макар да е известно, че по-късни художници, включително Рембранд, са използвали такава техника, авторите на изследването смятат, че Леонардо може би е бил първият.

"Всеки път, когато откриете нещо за неговото творчество, си давате сметка, че той е изпреварил времето си", казва пред CNN Жил Валц, автор на изследването.

Портретът е една от най-известните, но и най-нетипични картини в Ренесанса

Луксозната тоалетна

През февруари археолозите разкриха подробности за може би най-старата известна тоалетна с казанче в света.

Според китайските държавни медии 2400-годишната тоалетна и огънатата тръба - вероятно символ на статуса на китайския елит по онова време, са открити миналото лято в руините на дворец в археологическия обект Юеян в град Сиан.

Тоалетната вероятно е използвана само от малцина избрани представители на управляващата класа, твърди изследователят Лиу Руи, който е помогнал за разкопаването на счупените парчета.

Конструкцията вероятно е изисквала помощта на прислужници, които да наливат вода при всяко използване, смята ученият.

Тоалетна с гледка към Космоса – реалност в екстремните преживяванияПомещението е в капсула под налягане, окачена на високотехнологичен балон

Скритият коридор на Голямата пирамида

През последните години Голямата пирамида в Гиза издаде някои от тайните си - включително мистериозна "празнота" – благодарение на проекта "Сканиране на пирамидите", който използва технологии, включително инфрачервена термография и космически лъчи, за да разбере по-добре архитектурните тънкости и все още скритите ѝ зони.

Последното откритие е 30-метров коридор в близост до главния вход.

Според Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет, пространството може би е изградено, за да се преразпредели тежестта около входа или евентуално да се осигури достъп до неизвестна камера.

Мумии, двойници, вечен живот: Древен Египет привлича с особена силаРазбирането за живота и смъртта и ритуалите на древните египтяни няма как да не провокират любопитството ви

В статия, публикувана в Nature, се посочва, че по-нататъшното проучване на коридора може да помогне на учените да разберат по-добре как е направена пирамидата.

Необикновени произведения на изкуството на невзрачни места

Всяка година малцина избрани собственици на жилища, търсачи на съкровища или строителни работници се натъкват на изгубена част от историята на изкуството в жилищата си – така че винаги проверявайте тавана, съветва CNN.

Докато проучва дома си, семейство в Северна Франция открива, че прашната картина в дневната им всъщност е една от най-големите и творби на фламандския художник от XVII в. Пьотър Брьогел Младши - по-късно тя е продадена за 850 000 долара в аукционната къща Daguerre в Париж.

Междувременно в Северна Англия двойка, която е в процес на ремонт на кухнята, открива, че в скромната им едностайна стая в Йорк се намират два 400-годишни стенописа, като въпросната стена е по-стара от останалата част на жилищната сграда.

Фреска на храна, наподобяваща пица, е открита в древния римски град ПомпейФреската е открита в антрето на къща, към която е имало и пекарна

И накрая, докато разкопавали парцел, предназначен за нов супермаркет Aldi в Бъкингамшир, Англия, археолозите открили римска мозайка с цветни плочки. Смята се, че тя е била част от вила с баня.

„Фотошоп“ от XVI век

Изглежда, че високите скули и обемните устни не са стандарти за красота само в нашето съвремие.

Нов анализ от тази година разкри, че две различни картини на стотици години са променени, за да се подобрят чертите на техните субекти.

На една картина от XVI в. на Ханс Холбайн Младши рентгеновите лъчи показват, че художникът е работил, за да изостри скулите на обекта - млад търговец, Дерих Борн, който му е поръчал това.

Вземи парите и бягай! Художник завлече музей с аргумента, че прави изкуствоМузеят дава на художника над 76 000 долара в брой, за да пресъздаде свои произведения на изкуството с банкнотите, но той изпраща празни платна

Друга картина, нарисувана от Корнелиус Джонсън век по-късно, на благородничката Даяна Сесил, е претърпяла промяна някъде през XIX или XX в., като са направени корекции, уголемяващи устните и придаващи плътност на косата ѝ. Консерваторите възстановиха естествената красота на Сесил преди изложбата през ноември.

Огърлица на океанското дъно

Нова огърлица от "Титаник" е готова за светлината на прожекторите.

Бижу със зъб на праисторическа акула мегалодон беше идентифицирано в останките на лайнера от компанията за дълбоководни изследвания "Магелан" като част от амбициозния проект за сканиране на кораба в пълен размер, който се намира на дъното на Атлантическия океан на около 13 000 метра дълбочина след позорната катастрофа през 1912 г.

Ричард Паркинсън, главен изпълнителен директор на "Магелан", нарече огърлицата "изумителна, красива и спираща дъха".

Подводно картографиране дава нов поглед към останките на ТитаникНов проект има амбицията да даде отговори на някои от въпросите без отговор около трагедията, отнела живота на повече от 1500 души

"Титаник" е разделен на две части и между носа и кърмата има поле от отломки с площ три квадратни мили", каза Паркинсън през май пред британската телевизионна мрежа ITV. "Екипът картографира полето толкова подробно, че успяхме да анализираме тези детайли".

И още подводни съкровища

Случаен поглед на водолаз към нещо метално на морското дъно на брега на Сардиния, Италия, се оказва точно на място.

Блестящото съкровище възлиза на около 30 000 до 50 000 големи бронзови монети, датиращи от четвърти век след Христа.

В допълнение към изненадващо добре запазените монети, водолазите откриха парчета от амфори – римски или гръцки вази с тясно гърло и две дръжки.