Почти две години след началото на войната с Украйна руският президент Владимир Путин разби надеждите на всички, които смятаха, че Москва е готова да преговаря за мирно споразумение или да промени курса си, пише Politico след като за първи път от началото на пълномащабната атака Путин отговори на въпроси на руски граждани, както и на пресата.

Годишната телевизионна „директна линия“ е рядка възможност за руснаците да споделят своите проблеми с Путин, като могат да питат за всичко - от нова автобусна спирка до по-добро централно отопление. Politico коментира, че целта на събитието е да представя президента като великодушен лидер, който държи местните бюрократи нащрек.

Икономическите проблеми на Путин преди изборите: Много, но преодолими С възстановяването на приходите от петрол, основното вътрешно предизвикателство пред Путин остава справянето с острия недостиг на работна ръка

В анкета, проведена миналия месец от независимия социологически център "Левада", руснаците бяха попитани на кои въпроси биха искали да отговори Путин. Мнозинството от анкетираните заявиха, че се надяват да чуят кога ще приключат т.нар. специална военна операция и мобилизацията.

Запитан от руския водещ на събитието "кога ще настъпи мир", Путин отговори: "Когато постигнем целите си".

"Говорил съм за тях и по-рано: денацификация и демилитаризация", добави той, повтаряйки двата термина, които използва, за да опише целите на руската инвазия в Украйна.

Изявлението на Путин сигнализира, че Кремъл е твърд, въпреки десетките хиляди жертви на фронта и безпрецедентните западни санкции, пише Politico.

Ядрените заплахи – нов основен лост за политически натиск в арсенала ПутинТой все по-често прибягва до тях, след като вече не може да притиска с прекъсване на доставките на нефт и газ

"Путин току-що направи предложение за мир на Запада", каза за коментарите на руския президент Татяна Становая, основател на компанията за политически анализи R.Politik. "Разбира се, при условие за пълна капитулация на Украйна."

В отделен въпрос относно перспективата за подобряване на връзките на Русия със Запада Путин използва защитен тон. Той обвини Европа, че действа като съучастник на американските "империалистически" амбиции и налага смяна на режима в Украйна.

"Ние не сме ги развалили", каза той за отношенията между Москва и Брюксел. "Те го направиха."

Президентът на Русия съобщи, че всеки ден се набират 1500 души за военни операции. Към сряда вечерта той заяви, че общо 486 000 войници са подписали договор с руската армия.