Европейската централна банка запази лихвените проценти стабилни за второ поредно заседание, като преразгледа по-ниските си прогнози си за растеж и обяви планове за свиване на баланса си.

Решението запазва основната лихва на ЕЦБ на рекордно високо ниво от 4%.

Очакваше се банката да остави паричната политика непроменена в светлината на резкия спад на инфлацията в еврозоната, но инвеститорите чакат сигнали кога може да дойде първото намаление на лихвените проценти.

„Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че неговите лихвени проценти ще бъдат определяни на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо“, се казва в изявление на ЕЦБ.

По-рано днес подобен ястребов тон отправи и Bank of England.

И Bank of England остави лихвите стабилни, но и ястребовия тонЛихвите ще останат високи за „продължителен период“, става ясно от доклада на Комисията по паричната политика на банката

Последните макроикономически прогнози на ЕЦБ предвиждат БВП да се увеличи с 0,6% през 2023 г. спрямо предишна прогноза от 0,7%. Те изчисляват, че БВП ще нарасне с 0,8% през 2024 г. – спад от 1% в предишната прогноза. Прогнозата за 2025 г. остава непроменена на 1,5%.

Междувременно общата инфлация се очаква да бъде средно 5,4% през 2023 г., 2,7% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. По-рано бяха прогнозирани 5,6% за тази година, 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Сега ЕЦБ публикува и нова оценка за 2026 г. – 1,9%.

ЕЦБ обяви реинвестиции по своята Pandemic emergency purchase programme (PEPP) – временна схема за закупуване на активи, която ще приключи в края на 2024 г.

Преходът ще бъде постепенен, с намаляване на портфейла на PEPP със средно 7,5 милиарда евро на месец през втората половина на 2024 г.

ЕЦБ се фокусира върху баланса, докато пазарите очакват намалени лихвиДа се обявява победа над инфлацията е твърде рано, но при положение че е на двугодишно дъно, ЕЦБ може да се съсредоточи върху друг въпрос - гигантския си баланс

Спад на инфлацията

Инфлацията в еврозоната се забави на годишна база от 10,6% през октомври 2022 г. до 2,4% при последното отчитане през ноември. Това прави целта на ЕЦБ от 2% постижима, въпреки че банкерите отбелязват, че натискът върху заплатите и нестабилността на енергийния пазар ще предизвикат потенциално възраждане на инфлацията.

Въпреки това растат залозите за съкращения на лихвените проценти през следващата година, като някои анализатори и предполагат, че те може да започнат преди лятото.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард засега настоява, че е твърде рано да се мисли за намаляване на лихвите, отбелязвайки, че в началото на следващата година трябва да бъдат наблюдавани ключовите данни за заплатите.

Скок на акциите, след като Фед даде на Уолстрийт това, което искашеDow отбелязва рекорд, надхвърляйки 37 000 за първи път

Европейските борси се повишиха в четвъртък сутринта, като регионалният Stoxx 600 тръгна към най-високото си ниво от януари 2022 г., отбелязва CNBC.

След новините от ЕЦБ, еврото продължи да се търгува с 0,8% по-високо спрямо долара до $1,095.

Тези движенията обаче отчасти отразяват решението на Федералния резерв на САЩ от сряда да задържи лихвените проценти стабилни, давайки сигнали за намаления през следващата година.