Очаква се през 2023 г. потреблението на въглища в световен мащаб да достигне рекордно високи стойности, тъй като търсенето в нововъзникващите и развиващите се икономики остава силно, става ясно от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван в петък.

Търсенето на въглища се очаква да нарасне с 1,4% през 2023 г., надхвърляйки 8,5 млрд. метрични тона за първи път, тъй като се очаква използването им в Индия да нарасне с 8%, а в Китай - с 5%, заради нарастващото търсене на електроенергия и слабото производство на такава от алтернативни източници, посочват от МАЕ, цитирани от Reuters.

В Европейския съюз и Съединените щати обаче използването на въглища ще намалее с по около 20% през 2023 г.

Употребата на въглища не се очаква да намалее до 2026 г., когато значителното разширяване на капацитета на възобновяемите енергийни източници през следващите три години би трябвало да помогне за намаляване на употребата с 2,3% в сравнение с нивата от 2023 г. Въпреки това, според прогнозите, през 2026 г. световното потребление ще остане доста над 8 млрд. метрични тона.

COP28: 200 държави застават зад отказа от изкопаеми гориваВ текста на споразумението се призовава за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб


За да бъдат постигнати целите, заложени в Парижкото споразумение, използването на въглища ще трябва да намалее значително по-бързо, се казва още в доклада.

Очаква се през следващите три години на Китай да се падне повече от половината от глобалното разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до спад на търсенето на въглища в страната през 2024 г. и до плато до 2026 г., изчисляват още от МАЕ и добавят:

„Половината от световното потребление на въглища идва от Китай, така че перспективите за въглищата ще бъдат значително повлияни през следващите години от темповете на внедряване на чиста енергия, метеорологичните условия и структурните промени в китайската икономика“.

През тази година се очаква Китай, Индия и Югоизточна Азия да представляват 3/4 от световното потребление на въглища, в сравнение с ¼ през 1990 г., като през 2023 г. потреблението в Югоизточна Азия се очаква да задмине това в САЩ и ЕС.

Тройно повече ядрена енергия до 2050-та: Постижима цел или обречена каузаСветът не може да достигне


До 2026 г. Индия и Югоизточна Азия са единствените региони, в които потреблението на въглища се очаква да нарасне значително.

Прогнозираният спад на световното търсене на въглища къ 2026 г., които понастоящем са най-големият източник за производство на електроенергия, стомана и цимент, но и най-големият източник на емисии на въглероден диоксид (CO2) от човешката дейност, може да отбележи исторически поврат. Въпреки това, според доклада на МАЕ, за да се постигне намаляване на емисиите с темпове, съответстващи на целите на Парижкото споразумение, използването на въглища ще трябва да намалява значително по-бързо.

„Няколко пъти сме виждали спад в световното търсене на въглища, но той беше кратък и причинен от извънредни събития като разпадането на Съветския съюз или кризата с COVID-19. Този път изглежда различно, тъй като спадът е по-структурен и се дължи на внушителното и продължително разрастване на технологиите за чиста енергия", казва Кейсуке Садамори, директор на отдел "Енергийни пазари и сигурност" в МАЕ. "Очевидно е, че на хоризонта се задава повратна точка за въглищата, въпреки че темпото, с което възобновяемите енергийни източници се развиват в ключовите азиатски икономики, ще диктува какво ще се случи по-нататък, а за постигането на международните цели в областта на климата са необходими много по-големи усилия."