Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта аргумента за ценообразуването на въглеродните емисии на срещата на върха за климата COP28, казвайки пред CNBC, че петролната и газовата индустрии признават „предизвестеното бедствие“.

Точните думи на английски, които Георгиева използва в интервюто за медията, са "The writing on the wall" (идиом, който предполага предзнаменование за гибел или нещастие).

Дългогодишен поддръжник на ценообразуването на въглеродните емисии, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева коментира, че този подход е стимул за замърсителите да се декарбонизират по-бързо, посочва CNBC.

Ценообразуването на въглеродните емисии установява разходите, които една компания трябва да плати за своите затоплящи планетата емисии и се смята за най-рентабилния и гъвкав начин за намаляване на такъв тип замърсяване, допълва изданието.

МВФ наскоро повиши прогнозата си за средна цена до 85 долара за тон до края на десетилетието спрямо предишна прогноза от 75 долара. Подчертавайки мащаба на предизвикателството, Георгиева смята, че текущата средна цена е около 20 долара за тон.

„Как да накараме големите източници на емисии да приемат, че трябва да ускорим декарбонизацията? Първо, без цена на въглерода това няма да се случи достатъчно бързо. Така че трябва да преминем към този стимул“, коментира Георгиева пред CNBC по време на конференцията COP28.

Тройно повече ядрена енергия до 2050-та: Постижима цел или обречена каузаСветът не може да достигне

„Второ, майката природа ни помага, защото богатите и бедните страни вече изпитват опустошителната сила на изменението на климата“, посочва още тя.

“Искам да кажа на всички, които желаят да слушат, че въглеродната цена е доказала своята ефективност“, казва Георгиева, чиито коментари идват по време на двуседмичната среща на върха на ООН за климата в Дубай, планирана да приключи на 12 декември.

Конференцията е ключова възможност за ускоряване на действията в областта на битката с климатичните промени във време, в което светът е на път да отбележи най-горещата си година в историята и когато екстремните метеорологични явления взимат жертви по целия свят.

За ръководителя на МВФ COP28 бележи важна възможност за страните да преоценят политиките, които стимулират използването на изкопаеми горива. Тя подчерта, че държавните субсидии за въглища, нефт и газ са достигнали 1,3 трилиона долара миналата година, посочва CNBC.

Георгиева добавя пред медията, че съществуващите схеми – като системата за търговия с емисии на ЕС – са регистрирали бързо намаляване на емисиите.

„Колкото повече замърсявате, толкова повече плащате, а колкото по-малко замърсявате, толкова по-малко плащате“, казва още тя.

Филантроп или милиардер: Каква е ролята на Бил Гейтс в COP28От една страна, той е там като филантроп, призоваващ за действия в полза на най-бедните. От друга, Гейтс е инвеститор в компания с потенциал за голяма печалба от проекти за борба с климата

Попитана от CNBC за ролята на петролната и газовата индустрии в този процес, Георгиева казва: „Една от добрите новини, които идват от изследванията, е, че ще видим пика на петрола и газа през това десетилетие. След това потреблението постепенно ще намалява.”

Георгиева казва още, че една от „страхотните новини от COP е ангажиментът за утрояване на възобновяемите енергийни източници през следващите години“.

По думите ѝ силата на COP идва чрез мобилизиране на гласовете на хората и това вече се случва. „Не мога да се сетя за никоя индустрия, която желае да бъде враг на хората“, казва Георгиева.

„Виждаме, че много от страните производителки на петрол се диверсифицират доста бързо, виждаме и инвестиции във ВЕИ, идващи от средства, генерирани от петрол“, добавя тя.