Политици и бизнес лидери от цял свят отиват в Дубай, Обединените арабски емирства, за най-голямата и най-важна годишна конференция за климата в света.

Срещата на високо равнище COP28, която започва в четвъртък и ще продължи до 12 декември, ще бъде важен форум за държавните служители, бизнес лидерите и групите, провеждащи кампании за ускоряване на действията за справяне с климатичната криза, пише CNBC и добавя:

„Натискът за постигане на резултати е огромен. Глобалните температури и емисиите на парникови газове продължават да чупят рекорди, като нито един континент не остава незасегнат от по-чести и интензивни екстремни метеорологични явления“.

Ето какво е заложено на карта по време на COP28.

Пари

Финансирането на борбата с изменението на климата винаги е горещо обсъждана тема на срещата на върха на ООН и COP28 не се очаква да бъде по-различна. То се отнася до финансирането, необходимо за подпомагане на усилията за значително намаляване на емисиите и за приспособяване към последиците от изменението на климата.

COP28: Споровете за ролята на ядрената енергия в зеления преход продължаватДокато някои правителства виждат в нея решение, други я смятат за проблем


Разговорите в Бон, Германия, по-рано през годината се оказват в задънена улица по въпроса за финансирането и подкрепата, след като някои страни с ниски доходи отказват да говорят за намаляване на емисиите, ако не се постави акцент върху начина, по който богатите страни ще им предоставят парични средства. Това предполага сериозен сблъсък между държавите с високи и ниски доходи по време на COP28.

Данни, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в средата на ноември, обаче показват, че богатите страни най-накрая са изпълнили обещанието си да предоставят 100 млрд. долара годишно на страните с ниски доходи - макар и две години след крайния срок, което би могло да допринесе за разбирателството.

"COP28 трябва да изиграе огромна роля в определянето на политическата насока за трансформираща промяна на амбициите в областта на климата. Но без финансиране и икономическо доверие държавите няма да могат да действат с необходимото темпо и в необходимия мащаб", смята Алекс Скот, ръководител в E3G, независим мозъчен тръст за климата.

Загуби и щети

Друг важен финансов въпрос ще бъде въвеждането в действие на т.нар. фонд "Загуби и щети", който е едно от основните наследства от миналогодишната среща на върха COP27 в Египет.

Най-богатият 1% замърсява колкото 2/3 от световното население77 милиона души са отговорни за 16% от глобалните емисии


Богатите държави, въпреки че са отговорни за по-голямата част от историческите емисии на парникови газове, отдавна се противопоставят на създаването на фонд, който да компенсира държавите с ниски доходи за загубите и щетите, които са им причинени.

Защитниците на фонда от своя страна твърдят, че той е необходим, за да се отчитат въздействията на климата - включително урагани, наводнения и горски пожари, или бавно настъпващи промени като повишаването на морското равнище, срещу които страните не могат да се защитят, тъй като рисковете са неизбежни.

Създаването на фонда за покриване на загуби и щети по време на COP27 се разглежда като исторически пробив и потенциална повратна точка в климатичната криза, въпреки че много ключови детайли остават нерешени тогава. Примери за такива въпроси са кой трябва да плаща във фонда, колко голям трябва да бъде той и кой трябва да управлява парите.

"Милиарди хора, животи и средства за препитание, които са уязвими към последиците от изменението на климата, зависят от приемането на този препоръчан подход по време на COP28", заявява на 5 ноември Султан ал-Джабер, кандидат-президент на COP28.

Той е смятан за противоречив избор за ръководител на дискусиите в Дубай, тъй като работи и като ръководител на държавната Национална петролна компания на Абу Даби. Активистите за климата разкритикуваха назначението му, като заявиха, че позицията му на ръководител на петролния сектор отразява явен конфликт на интереси - подобно на "поставяне на лисицата начело на кокошарника".

Франция и САЩ ограничават частното финансиране за въглищни електроцентралиТе ще предложат мерки в рамките на COP28 в Дубай, но се очаква Индия и Китай да се противопоставят


Изкопаеми горива

Мелани Робинсън, директор на глобалната програма за климата в Института за световни ресурси, коментира, че COP28 ще бъде най-важният момент на отчетност за действията в областта на климата в историята - и изкопаемите горива ще бъдат в центъра на преговорите.

Тя очаква три основни дебата около използването на нефт, газ и въглища, чието изгаряне е основният двигател на климатичната криза.

"Единият вариант е "постепенното спиране" или "постепенното намаляване" на изкопаемите горива. Най-важното за нас е, че какъвто и подход да бъде приет, той да изпрати наистина силен сигнал, че светът бързо се отказва от изкопаемите горива и ще го направи справедливо", казва Робинсън. "Вторият, но може би малко по-свързан въпрос, е дали става дума за "намаляване" или "неувеличаване". Съществува голям дебат за ролята на технологията за улавяне на въглеродни емисии (CCS) за намаляване на емисиите и със сигурност има някои петролни компании и страни производителки, които се опитват да ни накарат да повярваме, че с нея можем да продължим да изгаряме изкопаеми горива и все пак да постигнем целите си за климата".

По думите ѝ обаче „науката показва, че това просто не е вярно“ и „не съществува надежден сценарий, при който CCS ще позволи продължаване на използването на изкопаеми горива, да не говорим за разширяване на добива на нефт и газ“.

Използването на въглища за енергия трябва да намалява 7 пъти по-бързоУсилията за ограничаване на глобалното затопляне се провалят


Според Робинсън третата тема за дебати относно изкопаемите горива е, че съществува риск Дубай "да се превърне в платформа, на която се почитат ангажименти на петролната и газовата индустрия, които не успяват да ограничат емисиите на техните продукти". Тя предупреждава, че всяко обещание от петролната и газовата промишленост, което не включва т.нар. емисии от обхвата 3, няма да бъде значимо. Този тип емисии се произвеждат по цялата верига за създаване на стойност на дадена компания и често представляват лъвския пай от въглеродния ѝ отпечатък.

"За нас това е малко като компания за цигари, която казва, че каквото и да се случва с цигарите, след като напуснат вратата на фабриката, няма нищо общо с него. Затова мисля, че трябва да внимаваме", категорична е Робинсън.

Корекция на курса?

Един от уникалните елементи на преговорите за климата в Дубай е приключването на първата глобална равносметка след подписването на забележителното Парижко споразумение от 2015 г., което има за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Според учените светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий след повече от век изгаряне на изкопаеми горива, както и неравномерно и неустойчиво използване на енергията и земята. Именно това повишаване на температурата подхранва поредица от екстремни метеорологични явления по света.

Прегледът е основният инструмент, чрез който се оценява напредъкът по Парижкото споразумение. Според обобщаващия доклад на ООН за глобалната равносметка, публикуван в началото на септември, само трансформираща промяна ще бъде достатъчна, за да се върне светът на правилния път към постигането на целите си в областта на климата.