Производителите на петрол от ОПЕК+ вероятно ще се споразумеят за съкращаване на добива с поне 1 млн. барела дневно в началото на следващата година, като Саудитска Арабия ще премине към доброволно допълнително съкращаване, а други ще наложат по-малки ограничения, съобщават двама делегати пред Reuters преди виртуалната среща на ОПЕК+.

Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+ добиват повече от 40% от световния петрол, или около 43 млн. барела дневно. Понастоящем те са въвели съкращения от около 5 млн. барела дневно.

Това би означавало Саудитска Арабия да удължи доброволното съкращение от 1 млн. барела дневно, което е в сила от юли, плюс да ограничи допълнително добива си. Не е ясно колко ще допринесат другите членове.

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона Приходите на страната от енергоизточници са високи, а бюджетният ѝ дефицит намалява


Тъй като доброволното намаляване на добива на Саудитска Арабия с 1 млн. барела дневно и руското съкращаване на износа с 300 000 барела дневно изтичат в края на тази година, вниманието е насочено към плановете за 2024 г. Фючърсите на бенчмарка за суров петрол тип Брент поскъпват с 1,02% до 83,95 долара за барел в четвъртък, което е трети ден на повишение, подкрепено от очакванията за нови съкращения от страна на ОПЕК+.

По-рано, припомня още информационната агенция, двама делегати, участващи в дискусиите, заявиха, че новите съкращения за 2024 г. потенциално биха могли да извадят от пазара 1 до 2 млн. барела дневно през първото тримесечие на 2024 г.

Анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт посочва, че Саудитска Арабия няма да иска да поеме сама допълнителните съкращения:

"Бихме могли да си представим сценарий, при който Русия и Саудитска Арабия прехвърлят намалението си до първото тримесечие на 2024 г. и създават коалиция от желаещи индивидуални производители, готови да направят доброволни корекции".

Този месец Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира забавяне на ръста на търсенето през 2024 г., тъй като "последната фаза на пандемичния икономически подем се разсейва и с повишаването на енергийната ефективност, разширяването на електромобилните паркове и структурните фактори отново се утвърждават".

Коя е най-бързо развиващата се икономика в света и какво бъдеще я очаква?Нейният БВП се очаква да нарасне с около 115% през следващите пет години благодарение на петрола


Въпреки това източници от ОПЕК+ тази седмица разкриват, че дискусиите са се оказали трудни, за което свидетелства и отлагането на срещата на групата, която беше насрочена за 26 ноември.

Източниците на Reuters заявяват, че отлагането е предизвикано от разногласия относно квотите за добив на африканските производители - въпрос, който според тях до голяма степен вече е решен.

Срещата на ОПЕК+ съвпада с откриването на срещата на върха на ООН за климата COP28, чийто домакин са Обединените арабски емирства, също член на ОПЕК.