Руският президент Владимир Путин за кратко загуби ума и дума, когато се сблъска с версия на себе си, създадена от изкуствен интелект.

"Двойникът" се възползва от възможността да зададе въпрос на Путин за изкуствения интелект по време на годишната пресконференция, на която десетки обаждащи се от цялата страна бяха свързани с президента чрез видеовръзка, припомня Reuters.

"Владимир Владимирович, здравейте, аз съм студент в Санктпетербургския държавен университет.

Искам да попитам, вярно ли е, че имате много двойници?", попита двойникът, предизвиквайки смях сред аудиторията в залата в Москва.

"И също така: Как гледате на опасностите, които изкуственият интелект и невронните мрежи внасят в живота ни?"

Въпросът предизвика рядко колебание от страна на Путин, който отговаряше на въпроси в продължение на 4 часа по време на маратонското събитие.

"Виждам, че може би приличате на мен и говорите с моя глас. Но се замислих и реших, че само един човек трябва да прилича на мен и да говори с моя глас, и това ще бъда аз", отговори президентът.

"Между другото, това е моят първи дубльор", добави Путин към отговора си.

Кремъл отхвърли спекулациите, че Путин е болен и използва двойнициВ руски канал в

В публичното пространство неведнъж са се появявали спекулации, че президентът на Русия използва повече от един свои двойници, които го заместват при някои изяви и дори чуждестранни посещения поради предполагаеми здравословни проблеми.

Кремъл обаче убедително отрича това и заявява, че здравословното състояние на президента е отлично.